![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
od niedawna bawie sie php. Mam niewielka baze danych i chcialbym moc zrobic jej kopie bezpieczenstwa z poziomu php. Wpisujac z konsoli polecenie Kod mysqldump -u root -p --opt nazwa_bazy > kopia.sql musze podac haslo z klawiatury. Jesli utworze sobie plik o nazwie .my.cnf a w nim wpisze Kod [client] user=nazwa_uzytkownika password=hasla_dla_tego_uzytkownika to moge wydac polecenie Kod mysqldump --opt nazwa_bazy > kopia.sq i po jego zatwierdzeniu otrzymuje plik kopia.sql bez koniecznosci podawania czegokolwiek. Jak zrobic w php aby to haslo zostalo w jakis sposob przekazane do polecenia mysqldump? Probowalem uzywac funkcji popen, ale nic mi z tego nie wyszlo. Robilem tak Kod $fp = popen("mysqldump -u root -p --opt nazwa_bazy > kopia.sql", "w"); fwrite($fp, 'moje_haslo'); pclose($fp); nie bylo zadnych bledow podczas wykonywania, ale nie otrzymalem pliku kopia.sql. Jesli ktos bylby w stanie mi pomoc bede wdzieczny. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 21:49 |