![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 206 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie do szanownego grona forumowiczów.
W miare jak mi sie skrypt rozrasta (juz 18 tys. lini na liczniku ![]() zeby uniknac sytuacji ze ktos wpisze ' i skrypt padnie, bo SQL sie sypnie, albo ze ktos wpakuje ifrem'a szer. 1000 px i mi rozwali strone przy wyswietlaniu, nie mowiac o ciagu 500 znaków bez spacji czy innych poczynaniach. No i mam pare pytan. Na razie chce wykonac zabezpieczenia tylko zapisu do MySQL'a, i odczytu z niego. czyli, to co mi przyszlo do glowy co trzeba zabezpieczyc: - tagi HTML'a - znaki specjalne jak np ' - zeby sie nie wykonal wpisany kod php, czy JS - pozamieniac jakies krzaczki pochodzace np. w Word'a no i cuz jeszcze ![]() ![]() zaczolem tez dzialac: oto co nazbieralem.
teraz sie zastanawiam czy takie cos
wykonac przed zapisem do bazy czy juz przy wyswietlaniu ![]() ![]() a takie cos ? przed zapisem czy po ![]() ![]() Kod /*Zabezpieczenie przed zadługimi wpisami* $nowatresc = explode( " ", $text ); //liczymy elementy tablicy $total = sizeof( $nowatresc ); //przy pomocy pętli pobieramy każdy element tablicy i mierzymy for( $i=0; $total > $i; $i++ ) { //jeśli długość któregoś z elementów tablicy przekracza 30 znaków //zmienna weryfikacja jest pusta if( strlen( $nowatresc[$i] ) > "30" ) { $weryfikacja=""; } } //jeśli weryfikacja jest pusta informujemy że wystąpił błąd if ( $weryfikacja!="ok" ) { echo"Za długi wyraz, chińczyków nie obsługujemy"; } else { echo"Wszystko w porządku"; //tu wykonują się dalsze czynności skryptu //jeśli wszystko jest w porządku } i jeszce anty JS
i jak sie zabezpieczyc przed wykonaniem zapytania SQL i kodu php ? o czyms zapomnialem ![]() Ten post edytował right6 15.04.2006, 11:53:40 -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:44 |