![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jestem początkującym programistą php właśnie jestem na etapie przerabiania pewnej lektury na ten temat "php i MySQL tworzenie stron www.Vademcum profesjonalisty"
poniżej zamieszczam kod z pliku .php jest plik który ładuje wykonuje się po wypełnieniu formularza .html niestety w liniach zaznaczonych na czerwono pokazuje się błąd . Kod został przepisany z książki więc raczej nie ma tam błędu wynikającego z złego przepisania. udało mi się uruchomić ten skrypt ale zmieniłem niektore linie kodu i zamias funkcji define normalnie zdefiniowałem zmienne $CENAOPON itd. Wszystko działało niestety utrudniło mi to dalszą prace z lektura na późniejszym etapie. Jeśli ktoś wie gdzie leży błąd i zrozumiał coś z tego co tu napisałem to prosze o pomoc. Wrong parameter count for define() in c:\usr\krasnal\www\przyklad\przetworzzamowienie.php on line 30 Warning: Wrong parameter count for define() in c:\usr\krasnal\www\przyklad\przetworzzamowienie.php on line 31 Warning: Wrong parameter count for define() in c:\usr\krasnal\www\przyklad\przetworzzamowienie.php on line 32jest to a to jest cały kod <html> <head> <title>Części samochodowe Janka -wyniki zamówienia</title> </head> <body> <h1>Części samochodowe Janka</h2> <h2>Wyniki zamówienia</h2> <?php //utwórz krótkie nazwy zmiennych $iloscopon = $_POST['iloscopon']; $iloscoleju = $_POST['iloscoleju']; $iloscswiec = $_POST['iloscswiec']; echo '<p>Państw zamówienie:.</p>'; echo $iloscopon. 'opony<br />'; echo $iloscoleju. 'butelek oleju<br />'; echo $iloscswiec. 'świec zapłonowych<br />'; echo date('H,i, jS, F'); echo '</p>'; $ilosc = 0; $ilosc = $iloscopon + $iloscoleju + $iloscswiec; echo 'Zamówionych cześci: '.$ilosc.'<br />'; $wartosc = 0.00; define('CENAOPON'. 100); define('CENAOLEJU'. 10); define('CENASWIEC'. 4); $wartosc = $iloscopon * CENAOPON + $iloscoleju * CENAOLEJU + $iloscswiec * CENASWIEC; echo 'Cena netto: '.number_format($wartosc. 2). 'PLN<br />'; $stawkavat = 0.22; $wartosc = $wartosc * (1 +$stawkavat); echo 'Cena brutto: '.number_format($wartosc. 2).' PLN<br />'; ?> </body> </html> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
define" title="Zobacz w manualu php" target="_manual po pierwszym parametrze powinien byc przecinek, a nie kropka (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HURA (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !! Działa chyba zaczne nosić okulary:)
Dzięki za pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 12:54 |