![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a co ten skrypt ma realizowac?
A slyszales, ze w php instrukcje konczy sie srednikiem?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałbym jeszcze że w zapytaniu zamiast WHER powinno być WHERE
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam za powyższe. Już poprawiłem. Nie bede sie tlumaczyl dlaczego tak bo to nie ma znaczenia.
Jednakże problemu dalej nie rozwiązałem. Potrzebuje przypisać zmiennej $ID wartość ID z tabeli "nazwy" odpowiadające odpowiedniej "nazwie"; "nazwe" pobieram z formularza. Wg. mojego toku myslenia zmiennej $ID przypisuje wartość z tabeli zapytaniem mysql, a nastepnie wyswietlam ja za pomocą komendy echo. Jednakże coś nie dizała. Prosze o pomoc i wybaczenie mi wczesniejszych kaygodnych bledow. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż kod, który Ci nie działa
![]() |
|
|
-koodlaty- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
$nazwa = $_POST['nazwa'];
$sql = "SELECT ID FROM nazwa_bazy.nazwy WHERE (nazwa) = '" . $nazwa . "';"; $polaczenie = mysql_connect('adres_serwera', 'uzytkownik', 'haslo'); $pytnie = mysql_query($sql, $polaczenie); $pobrany_obiekt = mysql_fetch_object($pytnie); echo($id = $pobrany_obiekt -> id); i po ptokach... ![]() |
|
|
![]()
|
|
A nie wystraczy:
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 3 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Edit: Odpowiedz na twoje pytanie: Cytat A nie wystraczy: [...] ![]() brzmi: Jeśli chcesz pobrać id z bazy - nie, nie wystarczy. Jeśli chcesz wyświetlic w przeglądarce zapytanie - tak wystarczy. Edit 2: mysql_select_db" title="Zobacz w manualu php" target="_manual Ten post edytował pEbE 14.04.2006, 10:57:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam takie pytanie do Was...robię serwis w którym na jednej podstronie zakładam tabele na podstawie id tej danej podstrony (jako przedrostek)+stała nazwa dla wszystkich tabel - 'komentarze'..czyli np 24komentarze..na innej podstronie (do której przekazuję id z tej poprzedniej podstrony) jest formularz z dwoma polami do wpisania tekstu oraz autora tego tekstu, a następnie jest przycisk submit który ma wysłać te dane do tabeli czyli dla tej konkretnej podstrony to będzie tabela o nazwa 24komentarze, niestety dane nie są zapisane do bazy z powodu problemu z 'id'...do momentu wciśnieęcia submit'a jest ok, id jest widoczne, natomiast po wciśnięciu id już znika...bardzo proszę o pomoc... Pozdrawiam, |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 15:59 |