![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś wie może jak rozwiązać problem kiedy wykonuje mailing do parunastu tysięcy osób i chciałbym jakoś przefiltrować te adresy z których otrzymałem daemona z informacją, że dany mail nie istnieje i napodstawie tego usunąć te maile z bazy. Czy potrzebuje do tego serwera smtp, czy wystarczy imap? Jak zidentyfikować maila zwrotnego?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Szukanie nie boli. http://phpedia.pl/wiki/Jak_sprawdzi%C4%87_...dresu_e-mail%3F
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spoko, ale mi nie chodzi o walidacje poprawności adresu, ale czy dany adres istnieje
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
to moze po kolei:
-wysyłam maila -serwer wysyła wiadomość , że podany mail nie istnieje i moje pytanie brzmi jak wykonac taki skrypt, który po otrzywaniu zwrotu maila usunie z bazy ten adres. Nie chodzi mi o weryfikacje poprawności składniowej maila, czy sprawdzenie istnienia domeny, ale konkretnego adresu. Jak w php odczytac takiego maila i jak sprawdzić że przesłał go automat?? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, nigdy się nad tą rzeczą nie zastanawialem. Jedyne co mi przychodzi do głowy to może sprawdzić specyfikacje RFC i poszukać komunikatów błędów jakie serwery zwracają e-mail'em jeżeli nie istnieje. Następnie przefilatrować zwróconą wiadomość na występowanie właśnie tego komunikatu. Jak mi przyjdzie coś ciekawszego do glowy to napisze
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:42 |