![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2005 Skąd: Działdowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie - moje pytanie brzmi: jak zapisać obrazek do bazy danych?
Chodzi mi o jak najprostszy sposób (najlepiej żeby nie był obiektowy, bo taki znzlazłem, ale mi się nie podoba...). Od jakiegoś czasu przeszukuję internet i to forum pod kątem tego zapytania, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi - wiec pytam ![]() Pozdrawiam serdecznie -------------------- wojtiku - wirtualne portfolio - :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli chcesz to w php to najprosciej jest wczytac binarnie obrazek do zmiennej i zapisac ja w polu typu blob
a jezeli chcesz wyswietlic np. jpg to robisz cos takiego:
-------------------- ..::elessar::..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej w bazie trzymać tylko ścieżke do pliku i wyświetlać przez img?
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tez uwazam ze lepiej w bazie trzymac tylko sciezke do pliku, a obrazek na serwerze.
Tylko jak to zrealizowac, przydaloby mi sie w moim projekcie bazy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Często zachodzi sytuacja, gdy nie chcemy trzymać obrazków w systemie plików, ponieważ ograniczamy do nich dostęp. Otwarcie obrazka może wtedy wymagać podania hasła itp, można to wykorzystać w komercyjnych programach typu "podaj kod dostępu otrzymany SMS-em". Pomysł z polem BLOB jest dobry. A jeśli chcesz wysyłać obrazek jako dyspozycja (czyli z takim fajnym wyskakującym okienkiem pytającym co zrobić z tym plikiem), użyj
Wtedy obrazek jest pobierany. -------------------- Kod thewanderer@debian:~$ sudo apt-get dist-upgrade Konieczne pobranie 666KB pakietów. Czy chcesz kontynuować? [T/n] nieeeeeeee |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz cały skrypt który zapisuje i wyświetla obrazki z mysql
Powinien działać, gdyż sam z niego korzystam
Teraz go naginaj do swoich potrzeb ![]() Struktura tabeli (w uproszczeniu) ----Id--------|-source-|--------mime-----| Primary key | BLOB | varchar/tinytext*| |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 11:08 |