![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam utworzony system rejestracji/logowania na podstawie sesji. Przy każdym poprawnym zalogowaniu "instaluje" w sesji zmienną użytkownik z wartością = nick użytkownika, w kodzie wygląda to tak:
Na stronie głównej sprawdzam, czy zmienna user została określona w sesji, jeżeli tak user jest zalogowany, jeżeli nie jest gościem, w kodzie:
Dodam tylko, że sesje nie są przekazywane w urlu, tylko w cookies. Problem polega na tym, że chociaż mam włączone cookies i czas wygaśniecią cookies datowany jest na 2017r. to i tak jeżeli wejdę na stronę po jakiś 15 minutach znowu jestem jako gość. Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ciachu nie przekazujesz sesji a identyfikator sesji. Sama sesja trzymana jest na serwerze do czasu, aż nie zamkniesz okna przeglądarki. W skrócie. Polecam poczytać dokładniej o mechanizmach sesji i ciastek.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, wiem, że jest trzymany tam id sesji, ale ta zmienna, też musi gdzieś być przechowywana, bo jeżeli nawet zamknę przeglądarkę, ba wyłącze kompa, i znowu wejdę na stronę ta zmienna ciągle funkcjonuje. Problem w tym, że tylko przez krótki czas.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Suchedniów k/Kielc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w php.ini masz derekywę session.gc_maxlifetime i ona określa przez jaki czas są trzymane zmienne sesji na serverze....
|
|
|
![]()
|
|
@Droppy
Dzięki, właśnie o to mi chodziło ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 12:49 |