![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Załóżmy, że mam bazę z 30 cytatmi. Chcę aby skrypt wyswietal losowy cytat na jedna dobe, znaczy sie; losuje jeden cytat z tych 30 i wyswietla go 24 h (od godziny 0.00 do 24.00). Oprócz tego, aby raz wyświetlony cytat "odhaczył" i nie wyświetlał go dopóki nie wyświetli reszty cytatów. Podobną zasadę działania można zaobserwować w szkołach, przy okreslaniu "szczesliwych numerkow". Chce jednak aby dokladnie o polnocy skrypt wybral nowy string i wyswietlal go dokladnie przez 24 h. Jak taki skrypt napisac najprosciej ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej użyć tutaj bazy MySQL i zrobić coś w stylu timeout opartego na funkcji time(). A dlaczego o północy? Chodzi Ci chyba o to, że jak koleś wejdzie po północy to już zobaczy nowy numerek... wszystko na funkcji time(), warunki musisz sam postawić, ja tylko Ci podpowiem że:
reszta zależy od Twojej wyobraźni... -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie, troche sie zapedzilem, lepiej byloby dac do do mysql
mysle jednak, ze funkcja time () czy date () nie rozwiaze mojego problemu uproszcze go jeszcze: mam tabele w sql o id_imie | imie id_imie | imie 1 | Zośka 2 | Edward 3 | Konrad i chce zeby skrypt pobieral pokolei imiona i wyswietla je przez cala dobe, czyli np. caly poniedzialek Zośka, wtorek Edward, środa Konrad, a później żeby "zaczął" od początku, czwartek: Zośka, piątek Edward itd. itd. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 11:36 |