![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Piszę właśnie bazę opartą na plikach, oczywiście w php. Katalogi oznaczają nazwy działów, a nazwy plików, to nazwy produktów, firm, itp.. W każdym z takich plików są zapisane różne informacje. Jestem w trakcie tworzenia panelu administracyjnego i trafiłem na mały problem. Nazwy plików i katalogów są z polskimi znakami i pobierając wstawiam je do linków, lub comboboxa. Niestety po pobraniu przez readdir polskie znaki nie wyświetlają się. Jak przestawić się na polską czcionkę? Oto kod
![]() poprawiam --- nospor -------------------- Projekt gry cRPG - New Dawn
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Sethergal @ 2006-04-05 13:11:04) Piszę właśnie bazę opartą na plikach, oczywiście w php. Katalogi oznaczają nazwy działów, a nazwy plików, to nazwy produktów, firm, itp.. W każdym z takich plików są zapisane różne informacje. 1. kolejna "baza" na plikach? pytanie - po co? no chyba ze tak dla sportu i nauki... 2. w jakim kodowaniu zapisane sa pliki z "baza", w jakim "php" a w jakim wyswietlasz to wszystko na stronie? - podpowiem ze powinno byc to jedno i to samo kodowanie (polecam UTF-8) edit: do konwertowania kodowania uzywaj mb_convert_encoding() Ten post edytował Vogel 5.04.2006, 12:14:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad1. Dla nauki i dla sportu
![]() Ad2. Cała strona jest wyświetlana w iso-8859-2. Jak na razie działam tak jak leci i nie zmieniałem żadnego kodowania. Coś nie wiem, jak tego mb_convert_encoding użyć. wpisuję
i nic się nie dzieje. Zmiennej nie wyświetla. -------------------- Projekt gry cRPG - New Dawn
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok. strona jets wyswietlana w ISO, ale sprawdz czy wszystkie pliki sa kodowane w ISO.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie chodzi mi o zawartość plików, ale ich nazwy. Z zawartością nie mam problemów. Chodzi o to, że chciałbym mieć z Windowsa, Linuxa w widoku też polskie nazwy, a nie: ¦±Ľ¶ itp.. A jak zapiszę od razu z formularza nowy plik, czy katalog, to mam właśnie takie znaki.
-------------------- Projekt gry cRPG - New Dawn
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:40 |