![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam clip flash dzięki któremu odpytuję bazę co 1 s
tzn odpytuję plik.php on wykonuje zapytanie na bazie SELECT kolor from kolory where id =1; Czy można zrobić tak , że wyslę zapytanie a odpowiedź uzyskam jak zmieni się wartość w bazie? aki poling przecierz żdżera zasoby we flaschu jest zdarzenie onData zatem zaczekałby za odpowiedzią myslę że pomocnym mógłby być jakiś triger lub wyzwalacz. proszę o pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mozesz czegos takiego zrobic.
ps. Trigger a wyzwalacz to to samo. -------------------- ..::elessar::..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tiggery to jedyne rozwiazanie.
hmm... czyzbys robil phpowo-flashowy czat? jesli tak to garsc rad: 1) zrezygnuj z "zapytywania co 1s" bo to bezsensu 2) zainteresuj sie php CLI (command-line) 3) zainteresuj sie socketami w php 4) flash MOŻE nawiązywać stałe połaczenia (xmlsocket) mozesz wiec napisac prosta aplikacje dla php CLI, ktora bedzie nasluchiwala na okreslonym porcie. flashyk przy pomocy laczy sie z twoim serwerem. pakiety slesz gdy MASZ co wysylac, oszczedzasz czas, zapytania i wydajnosc. jak dotre do domu to moze nawet odgrzebie zrodla ;] testowalem na 2 kompach (via internet) i spokojnie obslugiwalo 100 polaczen (serwerek 128kpbs). a wymagania php CLI sa malutkie ;D -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Vogel a moglbys napisac jak chcesz sprawdzic czy cos sie w bazie nie zmienilo?
Jedyne co mi przyszlo do glowy to napisac wlasnego UDF ktory bylby w triggerze odpalany i on by nadawal do serwera ktory by sobie zapamietywal czas ostatniej zmiany. Ale to jest dobre tylko jak ma sie wlasny serwer. No a pozatym to trzeba miec troche wiedzy ![]() -------------------- ..::elessar::..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a od czego Sesje? zapamietujesz w niej date ostatnieog wywolania skryptu i tej daty uzywasz przy jego kolejnym wykonaniu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
@vogel, Ale biega o to zeby te kolejne wywolanie bylo w momencie zmiany/dodania nowych danych do bazy. Wiec nie rozumie co ma do tego sesja? Co z tego ze uzyjesz daty ostatniego wywolania jak i tak musisz przepytac baze.
@mrowka72, Chodzi mi po glowie pare pomyslow jak to inaczej zrobic, ale musisz napisac dokladnie do czego to ma sluzyc :-) -------------------- ..::elessar::..
|
|
|
![]()
|
|
eee... moment. nie rozumiemy sie.
przedstawilem prosty sposob na obejscie tego problemu - polaczenia stale. i nie, nie musze przepytywac bazy - generalnie nie potrzebuje do tego ŻADNEJ bazy (chyba ze ktos chce to zapisywac). po prostu jesli klient wysyla zapytanie do serwera to serwer rozsyla to do pozostalych userow z ktorymi ma polaczenie. i wuala. polaczenia stale. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki ci @Vogel twoje pomycły są ekstra!
jusz śpieszę z wyjasnieniem przeznaczenia aplikacji mam termometr i parę innych czujników podpiętych pod port kompa zrobiłem programik w VB aby ich wartości zapisywał w bazie MySQL będącej na tym samym kompie (jest tam i Apache) i... teraz chciąłbym podglądać je przez internet na PDA zrobiłem fajny interfeis we flahu tyle że te zmiany w termometrze czasami są szybkie (5 razy na s) a czasami przez godinę się ic nie zmienia . w VB do bazy wysyłam tylko jak się zmiena ale od strony flasha musiałem pingować bazę . PS. bardzo podoba mi się pomysł z "polaczeniem stałym" tylko by musiął mnie ktoś oświecić lub naprowadzić na jakiś tutroial |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wykorzystaj pomysl ~VOGEL, a programik VB niech nie zapisuje do bazy wynikow tylko wyrzuca na socketa (prosto do flashyka
![]() edit: w sumie mozna sie obejsc bez MySQL i bez php... Ten post edytował LBO 6.04.2006, 12:55:12 |
|
|
![]()
|
|
ok więc proszę o jakies namiary na temat socket w flash i php
Clip flasha musi być na stronie znalazlem coś takiego dla flasha: a co ma być po stronie vb? To to jestem zielony jak wiosna x = []; for( var i =0; i<50; i++) { x[i] = new XMLSocket(); x[i].n = i; x[i].onConnect = function(s) { if( s ) { this.connected = true; this.onData = function( m ) { if( m == '' ) return; var dt = getTimer() - m; trace( '['+this.n+'] <- '+m+'( LAG:'+dt+' )' ); } } } x[i].connect( "192.168.2.15", 1819 ); } this.i = 0; this.onEnterFrame = function() { if( x[this.i].connected ) { var m = getTimer(); trace( '['+this.i+'] -> '+m ); x[this.i].send( m+'\0' ); } this.i = this.i == 49 ? 0 : this.i+1; } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pogooglowac troche...
moze to sie przyda? edit: powyzszy link, moze nie rozwiazac twojego problemu... reason? nie znam VB Ten post edytował LBO 6.04.2006, 14:06:52 |
|
|
![]()
|
|
+ flashowy klient (.exe) + źródło klient (flash 8.0) 1. odpalamy serwer ("php nazwaskryptu.php") 2. odpalamy klienta flash i sie laczymy 3. odpalamy drugiego klienta flash i sie laczymy 4. piszemy do siebie ;] lol Ten post edytował Vogel 7.04.2006, 09:37:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki coś z tego wystrugam
do zobaczenia jutro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 11:27 |