![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Elo,
Tak na wstępie, macie może jakiś kurs CSS ale taki który by tłumaczył na przykładach a nie opisane display:inline - to i to argument - to i to Co mi po tym jak nie wiem w praktyce np. Jak postawić 2 Div'y obok siebie Robie:
i To pojawiają się 2 napisy pod sobą, Divy nie mają tła itp. Do czasu aż nie dodam
No ale przecież TAG p, nie powinien mieć argumetu display:inline bo przecież to jest akapit i powinien łamać linie ! Nic już nie czaje, chce złożyć cały layout a tu z takimi podstawami są problemy. To wszystko przestaje mieć sens. Jest z tymi stylami/div'ami tylko kłopot, a tak miały pomagać. ------- inny przykład: zrobię 2 divy w 1 wiekszym i nadam temu duzemu backgroun-color a tym 2 float:left float:right to one go nie wyciągają dlaczego !? niewiadomo bezsens Ten post edytował Kuziu 4.04.2006, 13:01:37 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
ja jak się niedawno przestawialem na DIV`y to korzystalem z tego kur kurs xHTML CSS caly czas z niego kożystam i tylko kilka przypadków mialem że nie znalazlem na nim czegoś co mi bylo potrzebne a co dla mnie ważne jest on zgodny ze standartami W3C -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodajesz float do 1 problemu. A co do 2 problemu to dajesz diva na sam dół z regułką 'clear: both' i rozciagnie sie. Poprzegladaj layouty na divach, w necie pełno jest.
http://htmlhelp.shl.pl/index.php - Polecam! http://www.alistapart.com/articles/fauxcolumns - Tu masz ten problem z rozciaganiem Ten post edytował ens0re 4.04.2006, 13:09:53 -------------------- "Oprócz tabel istnieje jeszcze jedna dalece ograniczająca struktura, składająca się z rzędów i komórek - więzienie. Dla projektantów nadszedł czas, aby sie uwolnić..." - Eric A. Meyer
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nic już nie czaje, chce złożyć cały layout a tu z takimi podstawami są problemy. To wszystko przestaje mieć sens. Jest z tymi stylami/div'ami tylko kłopot, a tak miały pomagać. ------- inny przykład: zrobię 2 divy w 1 wiekszym i nadam temu duzemu backgroun-color a tym 2 float:left float:right to one go nie wyciągają dlaczego !? niewiadomo bezsens Z podejściem w stylu "nic mi sie nie udaje", "po co mi to" itp. napewno będziesz miał ciągle kłopoty. Zamiast żalić się jakie te divy wstrętne i w ogóle,poczytaj trochę, bo widzę że po prostu brak Ci podstawowej wiedzy z zakresu CSS Kurs css ? A wpisałeś w google "kurs css" ? -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(revyag @ 2006-04-04 14:28:34) A wpisałeś w google "kurs css" ? Tak tak wpisałem, mam tabele z wlasciwosciami i wartosciami... próbuję i wychodzą jakieś haczyki w stylu. Nie dasz float:left to tła nie ma. Dasz margin:2px; pojawia się 4px; itp... Chciałbym coś praktycznego jak złożyć layout krok po kroku. A wkurzam sie bo juz sporo nad tym siedze i narazie same problemy -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie dasz float:left to tła nie ma. Dasz margin:2px; pojawia się 4px; itp... Dlatego dobrze by było, gdybyś poczytał troszke...Wiedza teoretyczna do tworzenia stron tez jest potrzeba, a nie ze wpiszesz sobie kilka regułek i chcesz zeby działało dobrze. Trzeba poznać troszke standardy, css itd. zeby wiedziec jak stworzyc strone, ktora bedzie działała zawsze poprawnie. A żeby znaleźć odpowiednie materiały do nauki tej wiedzy teoretycznej, to trzeba samemu chciec i sie tym zainteresować. A jeżeli już bedziesz ogarniał ten "sport" to bardzo Ci polecam ksiazke: http://helion.pl/ksiazki/pswsta.htm Jest w niej praktycznie wszystko, co jest potrzebne do projektowania stron zgodnie ze standardami. -------------------- "Oprócz tabel istnieje jeszcze jedna dalece ograniczająca struktura, składająca się z rzędów i komórek - więzienie. Dla projektantów nadszedł czas, aby sie uwolnić..." - Eric A. Meyer
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:34 |