![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanko.
Hmm wiec zaczne od poczatku. Chcę zrobić taki automat żeby dodawał dane które znajdą się w plikach txt w danym katalogu do bazy danych SQL. Chodzi mi o rozpoznawanie poszczególnych zmiennych. Mam plik costamcostam.txt i w nim przykladowe dane, ciąg znaków: N5004023E01956555+00160015N0056E0000U0000_V0,T6 każda zmienna jest dodawana w następujący sposób:
Tylko robi on to dobrze dopoki dane są zamieszczane po koleji w plikach. Jeśli natomiast zamienimy dane miejscami to nie trudno się domyślić że wyjdą bzdury. Można zrobić tak żeby wycinał po koleji po jednym znaku rozpoznawal i później wycinal - tylko cos mi weny brakuje. Ma ktoś pojęcie jak zrobić przykładowo,żeby automatycznie rozpoznawał np: literkę N i po tej literce wycinał 7 znaków. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz użyć wyrażeń regularnych.
preg_replace_callback" title="Zobacz w manualu php" target="_manual preg_replace" title="Zobacz w manualu php" target="_manual -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TO by nawet było ok. Tylko. Jak zrobić zeby rozpoznał 2 znaki i wyciął między nimi znaki (liczby nawiasem mówiąc)
![]() przykład na preg_replace:
przykład na preg_replace_callback:
może ktoś pomóc?? ![]() ![]() Ten post edytował zbyl 5.04.2006, 00:51:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 23:05 |