![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 206 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak w JS, zabrac sie za robienie labiryntu
![]() powiedzmy ze mape by sie wklepywalo recznie. Tylko nie wiem jak ... jak zaznaczac sciany ? jak mozliwe ruchy ? jak droge ze punktem sterowynym kursorami ? -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o labirynt-grę w samej JS?
Stwórz zmienną - dwupoziomową tablicę. 500 pozycji i każda składająca się z kolejnej tablicy o 500 pozycjach. W ten sposób przypodządkujesz każdej komórce każdego wiersza konkretny typ pola. Czyli np. "puste", "sciana", "koniec". Potem tworzysz tabelę (w html, <table>) o 500 wierszach i 500 komórkach w każdym z nich. Wypełniasz obrazkami i jak do tego dojdziesz to czytasz o zdarzeniach w JS, żeby przechwycić wciśnięcia na lkawiatrzue. Każde wciśnięcie odsyłasz do odpowiedniej funkcji JS, która sprawdza czy przesunięcie jest możliwe i jeśli tak - to je wykonuje. Na koniec po kazdym ruchu sprawdzasz, czy człowieczek doszedł do końca :-) Ten post edytował Zajec 31.03.2006, 19:48:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 206 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale przy ilosci 500 > pol to by juz sie jakies auto generowanie przydalo
![]() -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o takie algorytmy to nigdy się nie interesowałem i już nie pomogę.
|
|
|
![]()
|
|
o konkretne, a zeby ladny labirynt wygenerowac
![]() -------------------- To ja invx sie nazywam ... przepraszam i dziekuje ...
|
|
|
![]()
|
|
Musisz się zainteresować createElement'em i insert'owaniem.
Trochę masz tutaj: http://www.mozilla.org/docs/dom/domref/dom_doc_ref46.html , więcej musisz wyguglać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:17 |