![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: C:/Windows/Temp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam dosyc cieżki tydzień przed sobą. Mianowicie 3 rozmowy kwalifikacyjne w 3 różnych firmach. Chodzi oczywiscie o posade programisty php. Po co ten temat? Nie wiem jak wyglada taka rozmowa (na takie stanowisko). Jest to moja pierwsza poważna praca tego typu (do tej pory robiłem to zdalnie w domciu). Jestem troche przerażony że wcześniej wspominany wyjadacz każe mi napisac jakis skomplikowany skrypt. Wiadomo że tego nie zrobie, stres + brak manuala? .... HELP, jezeli ktoś pracował/pracuje i miał taką rozmowe, powiedzcie co na niej było, czego moge sie spodziewac, na co uważac. Chyba troche za bardzo "stresowo" do tego podchodze ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszukaj na forum - bylo sporo o tym.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
E na pewno nie każą ci pisać skryptu tak o... od tego żeby zobaczyć jaki jesteś to mają okres próbny. Czemu miałbyś coś dla nich pisać (czym by to nie było) w dodatku za darmo.
Ja tam rozmowę tego typu miałem jedną więc ci nie pomogę. A i stresu jakiegoś wielkiego nie odczuwałem - nie podszedłem do teog jak do prawdziwej rozmowy kwalifikacyjnej. No ale prace mam. Mnie pisać też nic nie kazali, był jedynie test (15 pytań a/b/c/d ze znajomości php) A jeśli masz pracować na miejscu a nie zdalnie, to na pewno będzie dużo pytań nie o samą wiedzę, a takich co to wydawać się będą dziwne... ale chodzi o poznanie jakim jesteś człowiekiem, jak reagujesz na stres itd ;P Odnośnie tematu też... jest taka anegdotka z życia, gdy to na rozmowie padło pytanie: Cytat Ile jest skrzyżowań ze światłami na ulicy Piotrkowskiej (czy tam inna w waszym mieście)? Co byście odpowiedzieli ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
miom zdaniem to żeczywiście podchodzisz do tego za bardzo stresowa moja pierwsza rozmowa rozmowa kwlifikacyjna ( i jak narazie jedyna - pryjeli mnie ) miala nastepujący przebieg pierwszych kilka pytań bylo na temt mojego doświadczenia w php, mysql, html (xhtml) a dopiero później pytania o szkoly/kursy dostalem też do napisania na kartce jakąć prostą funkcyjke (sortowanie liczb w tabeli - banal) i to bylo tyle ale w końcu moja rozmowa nie byla w jakim wiekszym mieście i mnie z moim skromnym doświadczeniem wtedy przyjeli a co najciekawsze na koniec dostalem takie pytanie ile jest stacji benzynowych w Warszawie ( szef ocenial moją reakcje na to pytanie - widac nie bylo tak źle) to tyle, takie jest moje doświadczenie -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ile jest stacji benzynowych w Warszawie Cytat Ile jest skrzyżowań ze światłami na ulicy Piotrkowskiej (czy tam inna w waszym mieście)? i jak na to odpowiedziec ?smiechem czy zaargumentowac zee to nie na temat ? ![]() -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: C:/Windows/Temp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(trucksweb @ 2006-03-31 16:37:32) Cytat ile jest stacji benzynowych w Warszawie Cytat Ile jest skrzyżowań ze światłami na ulicy Piotrkowskiej (czy tam inna w waszym mieście)? i jak na to odpowiedziec ?smiechem czy zaargumentowac zee to nie na temat ? ![]() ja bym odpowiedział że wystarczająco ![]() Cóż więc weze stara dobra ksiażke o php, przegladne, potem relaks i wybiore się na ta rozmowe . Tylko zastanawia mnie jedno, krąży taki mit ze te firmy wolą brac studencików - TRUE? Ten post edytował eS... 31.03.2006, 15:42:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja jestem studentem 2 semestru WSEI w Warszawie- technologie informatyczne.
To prawda, ogloszen na uczelni jest pelno, srednie, male i duze firme. Kilka osob na 3 semetrze ma juz stale posady i umowy na 3-5 lat ![]() -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
Cytat(trucksweb @ 2006-03-31 16:42:08) ja jestem studentem 2 semestru WSEI w Warszawie- technologie informatyczne. To prawda, ogloszen na uczelni jest pelno, srednie, male i duze firme. Kilka osob na 3 semetrze ma juz stale posady i umowy na 3-5 lat ![]() No to po co ta rozmowa kwalifikacyjna. Chyba gdyby mieli wziaśc studenta nie odpowiadali by na przzesłana aplikacje ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
a ja troche inaczej
![]() robiac rozmowe, wybieraja najlepszych i tych ktorzy jakos wpadli w ich oko.Studenci najczesciej sa na swiezo z wiedza-choc nie wszyscy i czasem lepiej wypadaja w roznych rozmowach. Chcoc jak wejdzie do pokoju i "ani me ani be" juz jest straony ![]() ludzie odpowiadaja na ogloszenia, przygotowuja sie a firma seklekcjonuje na tych ktorych sobie ulozy, jakos przekabaci, zatrudni, kiedys sie nimi zainteresuje i do odstawki. Normalny wyscig szurow. Choc nie wszystkie firmy zatrudniaja studentow. Wymagaja doswiadczenia min. 2 letniego na stanowisku, jezyka, samochodu itp. // Ja wszelkie wazniejsze sprawy np. prowadzac serwis www traktuje tak: od sobie ![]() -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
|
|
![]()
|
|
Doswiadczenia, heh no ja mam - 4 roczek bije z php i mysql (poczatki były smieszne hehe), ale tak naprawde komercyjne zamowienia posypaly sie od roku.
Cytat robiac rozmowe, wybieraja najlepszych i tych ktorzy jakos wpadli w ich oko Wiadomo. Rozmowa kwalifikacyjna - wyłanczając znajomosc tematyki programistycznej - polega na przedstawieniu swojej osoby w jak najlepszym swietle. Wiec jednak stres przed rozmowa może byc przydatny, bo zmobilizuje mnie aby zainwestowac np niedziele i sie przygotowac do tej rozmowy. Hmmm nie wiem może referencje od firmy z ktorą współpracuje aktualnie?Czy to dada kilka punktów?? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trucksweb: mój przykład pochodził bodajrze z magazynu Internet Maker numer pierwszy. Był tam artykuł właśnie na temat pracy itp. WYpowiadali się szefowie znanych agencji interaktywnych.
O ile pamięć mnie nie myli (kupcie i sami doczytajcie) to ów człowiek stwierdził, że nie obchodzi go odpowiedź a tok dochodzenia do tejże. Czyli najbardziej satysfakcjonowałaby go np. Cytat Przyjawszy, że Piotrkowska ma 200 numerów, a co około 30 jest skrzyżowanie. W dodatku nie na każdym są światła - szacuję, że jest ich 3 do 4 na całej ulicy. Sądzę, że wychodzenie śmiechem (vide "wystarczająco") jest bardzo złym pomysłem. Równie złym jest dłuuuugie zastanawianie się, jak i bardzo szybka odpowiedź (tzw. strzelanie). Przynajmniej tak argumentował to ów dyrektor w artykule. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(Vengeance @ 2006-03-31 17:28:13) trucksweb: mój przykład pochodził bodajrze z magazynu Internet Maker numer pierwszy. Był tam artykuł właśnie na temat pracy itp. WYpowiadali się szefowie znanych agencji interaktywnych. nie wiem, to moje zdanie. Ja nie czytuje magazynow :(doszedlem do wniosku, ze lepiej kupic ksiazke za 80 zl niz 8 gazet za 10 w ktorych jest 7 jezykow na 20 stronach ![]() to dobre moje slowa czy nie, dzis chory jestem i w domu siedze ![]() -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
|
|
![]()
|
|
E... ale o co Ci właściwie chodzi ;] Chyba rzeczywiście chory jesteś
![]() Pytałeś "jak zareagować na takie pytanie" więc ja ci odpowiedziałem, jakiej odpowiedzi oczekiwał pytający - i podałem również źródło tej anegdoty. A co do prenumeraty tego pisemka... mnie się ono podoba i nie kosztowało wiele. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Vengeance @ 2006-03-31 15:24:33) Cytat Ile jest skrzyżowań ze światłami na ulicy Piotrkowskiej (czy tam inna w waszym mieście)? Co byście odpowiedzieli ![]() Byłem już na dwóch rozmawach. Zawsze zostawałem przyjmowany. Niestety nie miałem przyjemności dostać takiego bezużytecznego pytania... ale pewnie poprostu bym się na niego głupio popatrzył i poprosił o bardziej inteligętne pytanie ![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam byłem 2 razy na rozmowie o prace na stranowisko programisty, i w Obu przypadkach mnie przyjeli. Obecnie jestem w okresie przejściowym, bo jedna firma sama się zgłosiła do mnie, no ale trzeba przeczekać okres wypowiedzenia.
Więc, O co pytają? Przede wszystkim interesuje ich wiedza, ale to mogą wyczytać z twojego CV, wejść na strony jakie zrobiłeś. Ja osobiście miałem na każdej rozmowie testy - no prawie. Za pierwszym razem dostałem frameworka firmowego i musiałem napisać jeden prosty moduł. Zajeło mi to chyba z 1.5h w niedziele wieczorem. Odesłałem, ok jestem przyjęty. Szef miał jeszcze kilka uwag do tego jak to zrobiłem. (Szef był programistą). Za drugim razem musiałem napisać test firmowy ![]() ![]() Jesli pytacie o to czy firmy wolą studentów? Myśle, że student programista jest tańszy od programisty po uczelni z dużym doświadczeniem. Może dlatego? Student z 1-2 roku weźmie X pieniędzy za prace, a programista który ukończył uczelnię poprosi 2-3X, bo mu sie inaczej nie opłaca. Opłaca? Przez kilka lat pracował w różnych firmach, miał coraz to większe doświadczenie, robił poważniejsze projekty, dostawał coraz więcej pieniędzy. Oczywiste jest to, że taki człowiek chce zostać na tym samym, bądź lepszym poziome - nie niższym. Ciekaw jestem waszych uwag/spostrzeżeń |
|
|
![]()
|
|
Straszcie straszcie, co prawda nie wymagaja odemnie super znajomości oop ale boje sie wlasnie ze jakis test dadza z takim czyms
![]() Ok zobaczymy jak wyjdzie w poniedziałek ![]() ![]() apropo studencikow tez jestem studentem tyle ze nie informatyki heheh a socjologii ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie tak dawno rowniez ubiegalem sie o posade developera php.
Nie pamietam juz dokladnie calej rozmowy ale byly tam min. pytania o: - co wiem o firmie - zainteresowania - oraz ogolnie o sobie - doswiadczenia na polu php - przykladowe problemy, z ktorymi moge sie spotkac w pracy i to jak bym na nie zareagowal - pytania na temat php na przykladzie kodu (omow co dana funkcja robi, pytania np czym jest singleton) - proste zapytanie do bazy danych - wybierz to i to, wiedzac, ze jest taka i taka struktura - jakie sa moje atuty i co moge wniesc do firmy - no i kwestia moich wymagan co do pracy i co bym chcial robic To tak po krotce bo szczegolow juz nie pamietam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 14 Dołączył: 12.01.2006 Skąd: Gotham City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kozacz rob dziwne rzeczy.. nasikaj przezesowi na biurko ... zrobisz wrazenie, przyjma cie
![]() ![]() ![]() ![]() wyluzuj sie i olewka... bez stresu Ten post edytował emp 3.04.2006, 12:00:35 -------------------- Temat zamykam i przenoszę do Bangladeszu.
To jest wiadomość śmierci jeśli ją czytasz to znaczy że pozostało ci 30 sekund życia, więc lepiej zacznij się modlić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja byłem na wielu rozmowach. Pare razy mnie przyjeli
![]() Najważniejsze jest opanowanie, moim zdaniem, innymi słowy jakaś wenętrzna pewność siebie, jesteś w tedy wstanie szybko i jasno odpowiadać, bez zająknięć itp... Pozatym Cytat zrobisz wrazenie, przyjma cie winksmiley.jpg u mnie akurat nikt nic nie wiedzial na ten temat i sie tylko pytali czy to zrobie ... a ja tak owszem zrobie... nawet nie wiedzialem o czym mowia zdaża się że robią właśnie podpuche, jak kolejno powiesz że znasz sie i potrafisz, to nagle wezmą i rzucą ci pytaniem... Ja tak miałem, raz się przejechałem, a dobrą robote bym miał juz prawie miałem to w garści, za kolejnymi podarowałem sobie oszustwa, podziałało bo w firmie aktualnej właśnie gość najpierw zadawał pytania na idiote czy dam se z tym rade. Poczym nagle walnoł pytaniem z VBA, szczęście że akurat 2 dni wcześniej przeczytałem książke, bo by mnie posqadał. No ale robote dostałem:). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:49 |