![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Na poczatku chcialbym podziekowac, za podane strony... wlasciwie chodzi mi o php.net... tam znalazlem funkcje, ktorej szukalem i jej opis... jeszcze raz dziekuje. Jak wiecie jestem bardzo poaczatkujacy, jesli chodzi o php.. tzw. newbie ![]() ![]() ![]() -------------------- -=dopiero sie ucze/chce sie na uczyc=- lol
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linki musisz przekazywać w taki sposób:
Kod <a href="strona.php?id=strona2">Strona 2</a>
a w pliku strona.php na przykład tak [php:1:b8c28bf916]<?php include("strony/".$HTTP_GET_VARS["id"].".html"); ?>[/php:1:b8c28bf916] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat "]...jak zrobic, zeby po kliknieciu linka nie ladowala sie strona na nowo z tlem, tylko ladowal sie tekst nowej strony...
Chyba pan Snenalzo nie czytał pytania... On pytał się jak może załadować tekst nie przładowując strony. Odpowiedź: Nie da się tego zrobić bez przeładowania strony, gdyż skrypt php jest interpretowany po stronie serwera... ![]() -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm... to znaczy... chodzi o to, zeby po kliknieciu na linki, tlo najlepiej zostawalo... jest to dosc duzy plik i strona raczej za wolno by "chodzila", gdyby tlo mialo sie caly czas na nowo wgrywac...
a... i jeszcze jedno, czy jest taka opcja w php, ktora pozwala na pozostawinie niektorych komorek tabeli bez zmian? -------------------- -=dopiero sie ucze/chce sie na uczyc=- lol
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat "]a... i jeszcze jedno, czy jest taka opcja w php, ktora pozwala na pozostawinie niektorych komorek tabeli bez zmian?
To zależy co dokładnie masz na myśli, jeżeli chcesz aby w danej kolumnie, komórki miały te same wartości przez kilka wierszy, to powinieneś użyć pętli, mniej więcej tak: [php:1:0cfe4df6c4]<?php echo "<table>"; for ($i = 1; $i <4 ; $i++) { echo "<tr><td>jakis tekst</td></tr>"; } echo "</table>"; ?>[/php:1:0cfe4df6c4] ale jeżeli chodzi tobie o coś innego to musisz jaśniej to ująć... ![]() -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
nie raczej mi o to nie chodzilo
![]() ![]() ![]() w takim razje raczej php do tego do czego chcialbym uzyc na stroni ejest nie potrzebny ![]() ![]() a moglibyscie mi wytlumaczyc co tutaj sie dzieje? ![]() Cytat include("strony/".$HTTP_GET_VARS["id"].".html");
ja wiem, ze jestem zielony... include jak na razie stosowalem do ladowania tekstu z plikow ![]() ![]() -------------------- -=dopiero sie ucze/chce sie na uczyc=- lol
|
|
|
![]()
|
|
![]() A propos tego co chciałeś osiągnąć, mówiłem już że skrypty php działają po stronie serwera i nie da się ich uruchomic bez przeładowania strony... -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co chcesz uzyskać można zrobić wyłącznie za pomocą ramek HTML...
php jest server-side, więc strona musi być przeładowana aby uzyskać wszelkie zmiany... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat "]a moglibyscie mi wytlumaczyc co tutaj sie dzieje?
![]() Cytat include("strony/".$HTTP_GET_VARS["id"].".html");
ja wiem, ze jestem zielony... include jak na razie stosowalem do ladowania tekstu z plikow ![]() ![]() Owszem dobrze kombinujesz :-) Ta linijka (tutaj w nowszej wersji): [php:1:98ef5d6328] include("strony/".$_GET["id"].".html"); [/php:1:98ef5d6328] powoduje, że jak podasz link w postaci np.: strona.php?id=filmy to php otworzy i wyświetli w tym miejscu plik html o nazwie filmy.html z katalogu strony - umożliwia to łatwe i szybkie zarządzanie treścią serwisu. Aby zmienić np. tytuł strony czy logo nie musisz otwierać kilkunastu plików, tylko otwierasz i modyfikujesz plik strona.php, ponieważ w nim są zawarte nagłowki, nawigacja itd. a w plikach tylko treść kolejnych podstron. Tutaj podałem to oczywiście jako przykład. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
oki... dziekuje za wszystkie posty... dobrze zrozumialem, ze niestety nie osigne tego poprzez php ale tak jak pan Kameleon napisal, moge sprobowac z ramkami
![]() ![]() tak... do php musze sie przyzwyczaic i pojdze dobrze, tak mysle... poprostu w takim prawdziwym programowaniu siedzialem dobry rok temu a moze nawet 2 lata :/... wtedy byl to pascal... i musze sie na nowo przyzwyczaic do tego typu msylenia ![]() ![]() ![]() ![]() dziekuje za mila rozmowe pozdrawiam -------------------- -=dopiero sie ucze/chce sie na uczyc=- lol
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:38 |