Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Darmowe Unixy?
Jabol
post 28.07.2003, 14:36:49
Post #1

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tak się ostatnio zastanawiałem, czy są nie linuxowe i nie BSD'owe darmowe (open sourcowe) Unixy? Oczywiście chodzi mi o takie na platforme intel i kompatybilne
Go to the top of the page
+Quote Post
Seth
post 29.07.2003, 13:09:29
Post #2

-----

Ja swojego czasu uzywalem BeOS'a do zastosowan multimedialnych. Ma on swienta obslucha wielowatkowosci i nawet na slabszych maszynach dziala. Jednak nie jest to rozwiazanie unixo-podobne.
+Quote Post
Jabol
post 29.07.2003, 13:17:08
Post #3

-----

na innym forum dostałem jeszcze namiary na minixa i plan 9, ale w sumie po pewnym rozeznianiu doszłem do wniosku, że linuxy i systemy BSD są wystarczająco UNIX'owe, a przy tym mam pare bardzo niezłych tektów o nich więc w sumie już nie potrzebuje nic innego.
+Quote Post
Jabol
post 29.07.2003, 13:56:31
Post #4

-----

ps http://www.cs.arizona.edu/people/bridges/os/free.html
+Quote Post
rdpan
post 29.07.2003, 14:24:04
Post #5

Grupa: Zarejestrowani

-----

Cytat
Tak się ostatnio zastanawiałem, czy są nie linuxowe i nie BSD'owe darmowe (open sourcowe) Unixy? Oczywiście chodzi mi o takie na platforme intel i kompatybilne

A w czym jest różnica liniuxa od unixa questionmark.gif
+Quote Post
Jabol
post 29.07.2003, 14:34:23
Post #6

-----

linux jest podzbiorem systemów UNIX'owych, troche inaczej zrobionym, aczkolwiek w dużej mierze kompatybilnym czasami zorganizowanym trochę inaczej i na innym jądrze.
ps. search, find, read
+Quote Post
dragossani
post 29.07.2003, 14:35:29
Post #7

-----

Mam znajomego bawiącego się czymś takim jak QNX. Bardzo sobie chwali.

--------------------
cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
+Quote Post
Seth
post 29.07.2003, 15:25:08
Post #8

-----

Aaaa tez mialem z tym stycznosc :] mialem to na jednej dyskietce jako router smile.gif Fajna dystrybucja i bodajze polska (?)
+Quote Post
Jabol
post 29.07.2003, 15:43:35
Post #9

-----

też to miałem (dawno), ale mi się nie podobało...
+Quote Post
GeoS
post 31.07.2003, 19:45:13
Post #10

-----

QNX jest stosowany bardzo czesto w produktach elektroniki przemyslowej (wiem, ze w swoich systemach wykorzystywal go PEP Modular Computers).

Niewatpliwie ma swoje plusy (duza modularnosc, lekkie i w miare szybkie jadro, ...), ale do naprawde duzych projektow podobno sie nie nadaje.

PS Seth: nie jest to produkt polski ( :!: ), mozliwe ze trafiles na jakas polska biblioteke.

--------------------
Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com
+Quote Post
Teodor
post 31.07.2003, 20:25:05
Post #11

-----

QNX to przedewszystkim system czasy rzeczywistego, to system tzw. przetwarzania rozproszonego.

Kiedys mialem wieeelka ochote na zajecie sie tym systemem ale, nie wystarczylo czasu i tak faktycznie doszedlem wniosku ze nie jest to system na domowy PC..
To co najbardziej mi sie podobalo w nim to skalowalnosc - jadro tego systemu to 8KB smile.gif Pamietam ze dlugo sie bawilem dyskietka na ktorej byl system operacyjny (grafika, okienka itp), prosty edytor textu, graficzna przegladarka internetowa laczaca sie przez modem. menadzer plikow...

Pozdrawiam
+Quote Post
kris_
post 1.08.2003, 11:44:08
Post #12

-----

Cytat
linux jest podzbiorem systemów UNIX'owych, troche inaczej zrobionym, aczkolwiek w dużej mierze kompatybilnym czasami zorganizowanym trochę inaczej i na innym jądrze.
ps. search, find, read

No bez przesadyzmu, pewnie ze jest UNIX'o podobny ale do UNIX'ow mu troche daleko. (Pewnie ze blizej niz Windowsowi XP).
Pozatym na dzien dzisiejszy nie ma ani jednej sensownej dystrybucji Linuxa co jest przykre bo mimo wszelkich wad pod wzgledem kompatybilnosci system jest calkiem ciekawy.
Jezeli ktos potrzebuje OS'u do zastosowan serverowych to polecam FreeBSD i NetBSD sa to systemy o wiekszej wydajnosci od Linuxa, Kod systemow jest bardzo spojny i czasami pedantyczny (zwlaszcza w NetBSD) czego nie mozna powiedziec o Linuxie. A takze sposob portowania aplikacji i ich wydajnosc sa wrecz rewelacyjne. Nie mowiac juz o stabilnosc w porownaniu z Mandrake 9.x czy Red HAT'em 9.x
Oczywiscie wszystko ma swoja cena a jest nia kompatybilnosc, ilosc dostepnych driverow i takie tam. Pod wzgledme serverowym nie odbiegaja one od Linuxa, ale niestety pod wzgledem multimedialnym i desktopowym jest gorzej :(
Jezeli ktos ma zamiar sie przesiasc zwlaszcza z Windy to odradzam na dzien dzisiejszy Linuxa (zwlaszcza dystrybucje oparte na RH) poniewaz ich stabilnosc i uporzadkowanie pozostawiaja wiele do życzenia.
QNX to takze bardzo ciekawy i wydajny soft ale tam z dostepem do aplikacji jest chyba niezbyt ciekawie.
+Quote Post
Jabol
post 1.08.2003, 13:51:16
Post #13

-----

Chyba zdecyduje się na BSD (freebsd, netbsd zbyt długo już nie miał nowej wersji, natomiast openbsd jakoś się dziwnie instaluje). Wprawdzie mam jak na razie slackwara, ale on jest "potomkiem" minixa, podczas gdy freebsd powstał z systemu BSD 4.4 chyba, który natomiast był stworzony na podstawie Systemu III i Unixa Siódmego Wydania!
I pozatym wydaje mi się, że freebsd jako system popularny będzie najlepiej udokumentowany.
Aczkolwiek o linuksie i tak warto coś wiedzieć bo z tego co wiem to samo jego jądro jest bardzo ciekawe.

ps http://www.levenez.com/unix/history.html#05 Warto zabaczyć !!
+Quote Post
kris_
post 1.08.2003, 14:11:20
Post #14

-----

Cytat
Chyba zdecyduje się na BSD (freebsd, netbsd zbyt długo już nie miał nowej wersji, natomiast openbsd jakoś się dziwnie instaluje). Wprawdzie mam jak na razie slackwara

Kiedys ktos mi powiedzial ze jezeli podobal mi sie slackware to pokocham FreeBSD i tak sie rzeczywiscie stalo ;)
Cytat
Aczkolwiek o linuksie i tak warto coś wiedzieć bo z tego co wiem to samo jego jądro jest bardzo ciekawe.

Najciekawsze jest w nim to ze kazdy chce miec latke ze swim nazwiskiem/xywka i przez to kod wyglada jak wyglada
+Quote Post
Jabol
post 1.08.2003, 14:14:10
Post #15

-----

A takie mam pytanko. Czy pliki konfiguracyjne X'sów (XF86Config, .xinitrc) będą mi działać pod freebsd?
+Quote Post
Seth
post 1.08.2003, 14:14:42
Post #16

-----

Z FreeBSD mam stycznosc od jakiegosc czasu... caly czas sie mecze z Gnomem 2 ale mysle, ze jest to jedno z najlepszych rozwiazan UNIXo pochodnych. No i w porownaniu do Linuxa ma bardzo latwy system instalacji pakietow - portow (dodatkowo nie gubia dependices).
Polecam.
+Quote Post
Jabol
post 1.08.2003, 14:16:28
Post #17

-----

Zostaw gnoma (kde i tego typu rzeczy) najdalej jak możesz!
Osobiście polecam blackboxa, szybki, ładny i bezproblemowy!
+Quote Post
kris_
post 1.08.2003, 16:44:24
Post #18

-----

Portsy we freebsd to nie jedyne dobrodzsiejstwo.
cvsup i make world jest dopiero narzedziem
Mozesz upgradowac swoj system do wersji ktora jest aktualna na dana chwile i kompilowac go ze zrodel co daje kosmiczna wydajnosc. (a wersja jest aktualizowana nonstop) No i jest to rozwiazanie niezawodne maike world skaszanil mi sie tylko raz gdy "upgradnolem" freebsd 5.0 do 4.8 stable;P a robilem juz to conajmniej setke razy. W linuxie probowalem upgrejdowac system kilka razy z binarek i czesto konczylo sie to tragicznie np. konfliktami glibcow. Pozatym konfiuracje roznych programow nie sa "ulepszane" jak w systemach typu red hatowego, tutaj jezeli raz nauczysz sie jak konfiguruje sie np apacha z dystrybucji to w kazdym BSD, solarisie czy cymkolwiek innym plik konfiguracyjny bedzie wygladal identycznie bez zadnych udziwnien. Takze konfiguracje przrz rc.conf, caly sysctl i inne bajery sa bardzo userfriendly.
Jezeli ktos ma czas to jest duzo stron o BSD nawet po polsku. Linki sa na :
www.bsdzine.org
+Quote Post
kris_
post 1.08.2003, 16:47:31
Post #19

-----

Cytat
A takie mam pytanko. Czy pliki konfiguracyjne X'sów (XF86Config, .xinitrc) będą mi działać pod freebsd?

Tak, bez problemow
Pozatym tam sa takie same generatory tych plikow jak w Linuxie poniewaz wiekszosc z nich przychodzi z X'ami , albo jest dostepna w portsach
+Quote Post
Seth
post 1.08.2003, 16:53:30
Post #20

-----

I dodam, ze mozna sobie doinstalowac obslude aplikacji napisanych dla linuxa... sprawdzalem bodajze dwie i nie bylo problemow.
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 12.06.2025 - 21:17