![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszytskich. Mam na serwerze taki zestaw php5.1.2 + apache2 + mysql 5.0.5 i nie wiem czemu ale funkcja isset() wogole nie dziala. Wiem ze powina zwracac true badz false w przydapku gdy formularz posiada jakas wartosc badz nie.
Przykladowo dla poniższego przykladu: echo 'isset($ile): '.isset($ile).'<br />'; Za kazdym razem nizaleznie czy formualrz jest wypelniony czy nie, otrzymuje taki wynik: isset($ile): bez jakiejkowiek wartosci, podobny efekt ma funkcja empty z tym ze w jej przypadku zawsze zwraca 1 czyli prawde. Nie wiem co jest grane |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze uzywaj odpowiedniego BBCode (php),
po drugie funkcja isset zwraca TRUE jeżeli zmienna istnieje (zostanie utworzona) Jeżli zmienna istnieje, ale ma wartość NULL (jest pusta) funkcja isset także zwróci wartośc TRUE. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co ty piszesz wynika ze nawet jeżeli zadklaruję zmienna czyli zostanie ona utworzona to isset powinno zwrocic true. To co w takim razie powiesz na taki przyklad:
przyklad 1 "zmienna jest utworzona ale nie nadano wartosci" Kod <?php $zmienna; if(isset($zmienna)) { echo 'zmienna istnieje'; } else { echo 'zmienna nie istnieje'; } ?> Wynik: Kod zmienna nie istnieje przyklad 2 "zmienna jest utworzona i ma nadana wartosc" Kod <?php $zmienna = 5; if(isset($zmienna)) { echo 'zmienna istnieje'; } else { echo 'zmienna nie istnieje'; } ?> Wynik: Kod zmienna istnieje
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przy:
dostaniesz: Cytat php Notice: Undefined variable spróbuj:
Ten post edytował lenzcewski 30.03.2006, 10:42:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
oki dzieki już kapuje. Myślałem, że sama deklaracja zmiennej powoduje ze domyślnie przyjmuje ona wartośc NULL, ale widać tak nie jest. Dzieki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do isset:
teraz dopiero zobaczysz TRUE i FALSE -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak juz ktos wsponial: uzywaj właściwego bbcode.
Pozatym to nie ma nic wspolnego z php5. Przenosze -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 00:04 |