![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2004 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie!
Piszę właśnie prosty framework i zafascynowały mnie obiekty DAO ![]() Ale do rzeczy. Postanowiłem hierarchię klas DAO oprzeć o główną abstrakcyjną klasę, z której inne by dziedziczyły. W tej klasie byłyby metody do wczytywania i kasowania i ... No właśnie, zastanawiam się jak napisać wspólne metody do wstawiania i zmieniania rekordów? ![]() ![]() ![]() Kod [php]public function wczytaj($id) { $stmt = $this -> db -> prepare('SELECT * FROM '.$this->model.' WHERE id = :id'); $stmt -> bindParam(':id', $id,PDO::PARAM_INT); $stmt -> execute(); $stmt -> setFetchMode(PDO::FETCH_CLASS, $model, array(0 => false)); $wynik = $stmt -> fetch(); $stmt -> closeCursor(); return $wynik; }[/php] To jest uniewersalna metoda do wczytywania klasy i tak się zastanawiam nad sposobami na takie unierwsalne metody do update'ów i insert'ów... Z góry dzięki za wszelkie przemyślenia. Tutaj diagram z hierarchią klas: http://www.spoiwo.pl/diagram/Main.jpg -------------------- IT Pracownia Strony Joomla
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy CI to pomoze ale zobacz sobie do kodu Cake, tam cos takiego jest zaimplementowane.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś takiego powinno ładnie działąć, problem jest dopiero w przypadku powiązań między tabelami. Ten post edytował Bora 31.03.2006, 07:02:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2004 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie Bora
![]() Pozdrawiam -------------------- IT Pracownia Strony Joomla
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 09:25 |