![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2004 Skąd: TG Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Potrzebuję skrypt, który będzie kalkulatorem walut gdzie kursy będą pobierane z NBP. Wszędzie takowego skryptu szukałem ale niestety nie znalazłem. Dlatego postanowiłem coś samemu napisać jednak po drodze napotkałem kilka problemów stanołem w miejscu... może moglibyście mi pomóc ruszyć z tym dalej? ![]() Zajlepiej zobaczcie przykład, który jest tutaj W chwili obecnej kalkulator ten jeszcze nie przelicza mi tych walut ![]() Otórz nie wiem za bardzo jak wykonać to przeliczanie tych walut. Czyli musiał by pobierać kursy i zapisywać to do jakiś zmiennych... Liczę na waszą pomoc... Jeśli mogę dać jakieś wytyczne to: 1. skrypt ma pobierać kursy walut z NBP z tabeli C wycinać je z pliku XML 2. wartość średnią, wartość kupna, wartość sprzedaży, data aktualizacji walut mają pojawić się w bazie danych mysql'a i co 30 minut aktualizować je tam 3. skrypt ma przeliczać waluty pobierając kurs z bazy danych. tabela w bazie mysql
PS. jak kalkulator będzie gotowy to udostępnie źródło jako skrypt do pobrania na swoją stronę... Ten post edytował Fixer 29.03.2006, 19:04:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sądze, że najlepiej byłoby Ci zapisywać aktualny kurs w bazie, i potem przeliczając pobierać te dane z bazy, tutaj masz tabele z kursami: http://www.nbp.pl/Kursy/KursyC.html i albo CURLem wyciągasz te dane, albo bierzesz XMLa z tej strony i parsujesz.. problem z XMLem jest taki, że każdego dnia ma inną nazwę, więc i tak musisz sobie CURLem pobrać aktualną nazwę.
Tyle odemnie.. P.S. Pisałem keidyś taki kalkilator, ale źródła chyba juz nie znajde ![]() -------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2004 Skąd: TG Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oka mam taki oto kodzik:
wynik: Kod 1. Nazwa waluty: dolar amerykański Kod waluty: 1 USD Kurs kupna: 3,2685 Kurs sprzedaży: 3,3345 Kurs średni: źródło html Kod 1.<BR>Nazwa waluty: <B><td class="bg1">dolar amerykański</td></B><BR> Kod waluty: <B><td class="bg1">1 USD</td></B><BR> Kurs kupna: <B><td class="bg1">3,2685</td></B><br>Kurs sprzedaży: <B><td class="bg1">3,3345</td></B><br>Kurs średni: <B></B><br><BR> Jak mam go teraz zmodyfikowac tak aby w kodzie html nie pokazywał sie fragment: "<td class="bg1">", <td class="bg2">, </td>, <td>"? ![]() ![]() ![]() Ten post edytował Fixer 30.03.2006, 15:19:07 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
preg_match...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:50 |