![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Aktualnie robię stronę z wycieczkami która będzie miała sporą bazę ponad 200.000 ofert i w celu odciążenia bazy chce wygenerować pliki z ofertami a jedynie żeby listy serach były generowane w locie. I teraz problem w serwisie RewriteRule dzięki czemu mam zapewnione czytelne adresy chciałbym połączyć to jakoś w tę sposób żeby : - RewriteRule sprawdzał czy taki plik istnieje w jakiejś lokalizacji jeżeli tak to go otwiera a jeżeli niema takiego pliku to uruchamia inny domyślny plik Czyli to samo na przykładzie : 1. www.domena.pl/3-oferta.html ( ktoś wbija adresik ) 2 .RewriteRule sprawdza czy taki adres istnieje w lokalizacji np.: /home/www/oferty/ - istnieje - otwiera /home/www/oferty/3-oferta.html - nie istnieje - otwiera /home/www/oferty/oferta.php?id=3 Wiadomo że przy nie istnieje sprawa jest prosta : RewriteRule ^([0-9]+)-oferta.html /home/www/ oferty/oferta.php?id=$1 [L] Ale jak zrobić żeby sprawdził czy taki plik istnieje czyli jakiś if. Jeżeli to nie jest wykonane prosiłbym o podanie alternatywnych rozwiązań Dodam tylko że bardzo zleży mi aby skrypt zwracał nagłówek 200 a nie 301 czy 302 dlatego do tej pory korzystałem z RewriteRule Pozdrawiam Zbyszek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
porponuję zrobić to nieco inaczej.
ustawić rewrite tak by zawsze kierował do pliku php. Do niego, zawsze, przekazywać parametr informujący o tym, jaka podstrona jest potrzebna. Następnie skrypt php sprawdza, czy istnieje wygenerowana (i jest np. aktualna - nie za stara itp. ) podstrona z oczekiwana zawartością. Jeśli tak - wyświetla ja. Jeśli nie istnieje natomiast, to generje całą zawartość, zapisuje do pliku, a dopiero wtedy wyświetla. Rozwiazanie wydajne, szybkie, wygodne. Krótko mówiąc - cache całej zawartości strony. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super rozwiązane genialne proste i skuteczne WIEEELKIEEE DZIENKII
![]() PS. jeżeli w jednym katalogu będzie 300 000 plików to nie będzie problemów z czasem wczytywania takiego gotowca ? Poruszyłem ten temat w nowym wątku ale został zamknięty z powodu duplikatu pytania w każdym razie ponawiam pytanie tutaj jeszcze raz. Jedno pytanie czy przy cache całej zawartości strony generując pliki np. oferty do jednego katalogu przy liczbie ofert 200 000 – 300 000 nie spowolni to mocno wczytywania pliku i sprawdzania czy akurat taki plik istnieje w takiej ogromnej liście Ten post edytował amigo 30.03.2006, 14:09:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 18:49 |