![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam tabele z jakimiś tam produkatami
Kod ---------prod------------ --id-----nazwa-----kat--- każdy produkt ma przypisaną kategorie i podaktegorie na zasadzie takiej id_kategori,id_podkategorii czyli np. 3,4 no i chciałem wyciągnąć info o nazwie kategorii jedym zapytaniem no i gdybym w polu kategoria miał zapisaną tylko jedną liczbe kategorii czyli np, 3 to robie mniej wiecej takie zapytanie
no i teraz czy istnieje funkcja w mysql-u, która zadziała tak jak explode w php abym mogł sobie wyciągnąć ta kategorie na zasadzie LEFT JOIN |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
substring_index(pole,',',1)
wiecej ----> manual -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wykorzystałem Twoją porade i wszystko działa fajnie tylko mam problem z uzyciem tej funkcji w LEFT JOIN-ie moje zapytanie wygląda tak
no i zwraca mi błąd Unknown column 'mod_produkty.substring_index(kate,',',1)' in 'on clause' czyli tak jakby ta funkcja się nie wykonywała, można jej uzyc w left joine w ten sposób? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo to masz zle, substring_index to jest funkcja mysql
wiec jak juz to powinienes dac
-------------------- ..::elessar::..
|
|
|
![]()
|
|
spoko dzięki działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:54 |