![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak zapewne zauważyliście, pojawiło się nowe forum XML, AJAX. W zasadzie jest to stare forum XML, tylko dodano do niego AJAX
![]() Spowodowane jest to coraz większym zainteresowaniem AJAXem. A do tej pory nie bylo za bardzo wiadomo gdzie takie topici mają trafiać. A że ajax dziala zarówno po stronie przeglądarki jak i serwera, więc umiescilismy go pośrodku. Tak więc od dziś, proszę wszystkie tematy odnośnie AJAXa umieszczać na tym właśnie forum: http://forum.php.pl/index.php?showforum=16 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
ja mysle ze Ajax to bardziej po stronie przegladarki niz serwera, wogole nie widze "wiekszych" powiazan z serwerem
![]() Pozatym to ciesze sie ze powstalo takie forum |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ja wiedzialem ze tak bedzie...
![]() No ale dane dla ajaxa generuje też serwer, np. w php. Znajomość ajaxa opiera się na znajomości wielu dziedzin: xhtml, js, czegos po stronie serwera (np. php), xml ... Oczywiście większości osób bardziej kojarzy sie z czyms po stronie przeglądarki, ale nie wolno tez zapominac o innych aspektach ajax'a. Dlatego też takie umiejscowienie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg. mnie AJAX leży na pograniczu serwera i przeglądarki, więc miejsce jak najbardziej słuszne
![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
jakich innych aspektach?
idac tym sposobem myslenia to "po stronie przegladarki" jest po stronie serwera. |
|
|
![]()
|
|
Cytat idac tym sposobem myslenia to "po stronie przegladarki" jest po stronie serwera. Nie wiem jakim ty idziesz sposobem myslenia, ale ja takim nie idę ![]() html - wykona się u klienta na przeglądarce bez żadnego problemu. bez ingerencji serwera. no chyba ze trzeba tego html'a sciągnąc z serwera ![]() js - tu też nic więcej prócz przeglądarki nie trzeba css - również ajax - no, koleś oprócz napisania js musi również napisać coś na serwerze, by przesylal te dane. tu już sama przeglądarka nie wystarczy. ponadto dane te zapisane są w formacie xml. też trzeba więc umieć tego xml'a stworzyc. Dlatego też ajax nie jest na forum php, tylko tak ciut uniwersalnie, by połączyc to i owo. Nie mówie, ze ajax jest po stronie serwera, ale sam przyznasz, ze powiedziec, iż jest tylko po stronie przeglądarki, to tez nie do konca tak. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale zaraz. Ja tu czegoś nie rozumiem - dokąd prowadzi ta dyskusja?
~hwao czy nowe forum jest w złym miejscu? Jeśli nie to o co chodzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg. mnie troche w dziwnym miejscu sie znalazlo.
Oczywiscie AJAX moze pobierac i generowac XMLa ale nie jest to chyba regula? Dlatego moze, zamiast mieszac go z XMLem stworzyc osobne forum AJAX? To takie moje drobne przemyslenia - napewno dobrze, ze zostalo to jakos wydzielone ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ajaxa tez mozna uzywac bez servera (moze sobie brac dane z dysku).
Rownie "dobrze" mozna zalaczac pliki JS <script scr="..." /> wygenerowane przez serwer. Żądanie jest wykonywane do serwera, i dopiero request jest realizowany przez serwer wiec ajax dziala "Tylko po stronie przegladarki" poniewaz po stronie serwera nic nie wykonuje (tylko pobiera dane, jak html rysunki, style css, czy tam skrypty js wygenerowane przez np php). Mnie bardziej odpowiada tym myslenia Seth'a |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Przez długi czas zastanawialiśmy się wspolnie nad tym, gdzie umieścić Ajax.
Nie chcieliśmy wydzielać osobnego forum, ponieważ a) temat nie jest na razie wystarczająco często poruszany na naszym forum b )i tak mamy dużo różnych subfor. Padło na XML natomiast nie tylko z powodów wymienianych powyżej przez noxpora, ale również dlatego, że hasło XML jest bardzo szerokie, obejmujące wiele technik komunikacyjnych, a takze dlatego, że akurat to forum cieszy się chyba najmniejszą popularnością. Ewentualnie można zrobić małą zmianę, i nazwać je AjAX oraz technologieg XML'owe albo coś w tym guście. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 14 Dołączył: 12.01.2006 Skąd: Gotham City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
XML i AJAX to zlo ktoremy sie trzeba przeciwstawic... musimy sie oprzec xml-owej masonori i arystokracji... my ludzie klasy robotniczej... musimy sie przeciwstawic tworzeniu takich heretyckich sub foruf... nie moze tak byc jak jest musi byc inaczej
![]() spoko oko napewno sie przyda... duzo ludzi sie coraz bardziej interesuje tym tematem Ten post edytował emp 28.03.2006, 11:49:56 -------------------- Temat zamykam i przenoszę do Bangladeszu.
To jest wiadomość śmierci jeśli ją czytasz to znaczy że pozostało ci 30 sekund życia, więc lepiej zacznij się modlić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat XML i AJAX to zlo ktoremy sie trzeba przeciwstawic... Żart czy jakieś konkretne argumenty ? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(TomASS @ 2006-03-28 14:17:55) Cytat XML i AJAX to zlo ktoremy sie trzeba przeciwstawic... Żart czy jakieś konkretne argumenty ? ![]() Cytat(emp @ 2006-03-28 12:49:31) XML i AJAX to zlo ktoremy sie trzeba przeciwstawic... musimy sie oprzec xml-owej masonori i arystokracji... my ludzie klasy robotniczej... musimy sie przeciwstawic tworzeniu takich heretyckich sub foruf... nie moze tak byc jak jest musi byc inaczej ![]() Chyba zart, nie? ![]() |
|
|
![]()
|
|
ja do tej pory boje sie ajax'a i xml'a, lekki z dziecinstwa
![]() Forum jak najbardziej ok ![]() Tylko zeby sie ostro rozruszalo ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Praca z Ajaxem, czystym relaksem"
I tym to sloganem proponuję zakończyć ten OT. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:38 |