![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
normalizuję swoją bazę danych wg trzech postaci normalnych. Jako, że nie jest to proces banalny proszę o weryfikację swoich założeń. Na początek kilka słów objaśnienia: - tabela filmy - jest tabelą główną posiadająca mnóstwo kluczy obcych - czy w związku z tym te tabele ponny być typu InnoDB czy mogą być MyISAM?? - tabela filmyrezyser i filmyaktorzy rowniez grupuje klucze obce, ktore dopiero z tej tabeli są dodawane do tabeli glownej czyli - filmy.
-------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: Mikołów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym powiedzial ze nawet to jest juz 4 (albo nawet i 5) postac :-)
Co do InnoDB/MyISAM -> jezeli chcesz korzystac z kluczy obych to musisz zastosowac InnoDB. -------------------- ..::elessar::..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ze nawet to jest juz 4 (albo nawet i 5) postac to tak z przekąsem bez świadomości o tym co mówimy czy poważnie ![]() A tak na chłopski rozum to wprowadzilibyście jeszcze jakieś modyfikacje - zwłaszcza czy połączenie tych tabel filmyaktorzy i filmyrezyser mnie interesują ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
primo zrób jakiś diagram, rysunek, cokolwiek - o wiele łatwiej się czyta.
Na pierwszy rzut oka: to nie jest 3 postać normalna. Masz niejasne powiązanie - chodzi o filmy. W tabeli filmy masz IDFilmyAktorzy - zbyteczne. Skoro Masz w firlmyaktorzy id filmu to po co powielać te same dane w filmach? W ten sposób ograniczasz się również do tego, że jeden film ma jednego aktora (jeden wiersz w filmyaktorzy przywiązany do filmu). To samo tyczy się reżyserów. Ten post edytował splatch 29.03.2006, 13:14:08 -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:45 |