![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_sic- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Jestem poczatkującym "programista" php i właśnie próbuje stworzyć prostą stronke w php na webdiary znalazłem taki kod Kod: Kod <? if(isset($dzial)){ if(file_exists($dzial.".php")){ $plik = $dzial.".php"; include($plik); }else{ echo "Wystąpił błąd - brak pliku"; } }else{ include("newsy.php"); } ?> że to trzeba wstawić w index.php stworzyć plik dział.php i newsy.php i tam wrzucić zawartośc,niestety po zrobieniu tego localhost mam krasnala wsyakuje mi Cytat: include Warning: main(newsy.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in c:\php\cwiczenia\include\index.php on line 16 Warning: main() [function.include]: Failed opening 'newsy.php' for inclusion (include_path='.') in c:\php\cwiczenia\include\index.php on line 16 domyślam się ze nie widzi pliku newsy.php w php.ini ustawiłem include_path = ";. " aby apache widział pliki wystepujące w tym samym katalogu niestety chyba to nie działa albo coś innego robie żle. Nie rozumiem też do końca kodu który tu występuje Kod: if(isset($dzial)){ jeśli zmienna dział istnieje ale ona tu nie istnieje i jak wogle ma istnieć nie kapuje:P Kod: if(file_exists($dzial.".php")){ $plik = $dzial.".php"; include($plik); jeśli plik $dział.php istniej co to ma być ta zmienna php i skąd ma być przekazywana.Bardzo proszę o szczegółową i zrozumiała odpowiedz. Jak to się wogle odbywa użytkownik klika w link i co wtedy zmienna jakaś zostaje wysłana?? aha i czemu nie wpisało nie ma takieg bliku skoro nie znalazło pliku:/ Z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż:
Cytat domyślam się ze nie widzi pliku newsy.php Tak jest ![]() Pewnie to widzialeś ![]()
Zapis:
Znaczy tyle co "jeśli zmienna $dzial istnieje to..." Cytat if(file_exists($dzial.".php")){ $plik = $dzial.".php"; include($plik); jeśli plik $dział.php istniej co to ma być ta zmienna php i skąd ma być przekazywana. Załóżmy, że zmienna $dzial='produkty', wtedy: 1. linijka sprawdzay czy plik produkty.php istnieje, jeśli istnieje to... 2. linijka utwórz zmienną $plik o wartości produkty.php 3.załącz plik produkty.php Cytat aha i czemu nie wpisało nie ma takieg bliku skoro nie znalazło pliku:/ Przyjżyj się jeszcze raz: Cytat if(isset($dzial)){ Nie wchodzi dalej - bo taka zmienna nie istnieje i kolejną operacją jest:
Plik newsy.php nie istnieje Cytat Jak to się wogle odbywa użytkownik klika w link i co wtedy zmienna jakaś zostaje wysłana?? Masz link np. jakas_strona.php?zmienna=wartosc Gdy użytkownik na nią kliknie, to do pliku jakas_strona.php zostanie wyslana (jesli plik istnieje) zmienna o nazwie 'zmienna' o wartosci 'wartosc'. W pliku jakas_strona dajesz w ten czas:
Ten post edytował TomASS 26.03.2006, 08:53:11 -------------------- |
|
|
-Gość_sic- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Hello.Chyba zrozumiałem
![]() ![]() Czyli tak mamy jakiś plik powiedzmy np.index.php mam nim w menu <a href="index.php?dzial=new> gdzie index.php będzie plikiem do ktorego zmienna dzial zostanie wyslana o wartosci new za pomoca get pobieramy dzial i zamieniamy na zmienną dzial Kod $dzial = $_GET['dzial']; jeżeli zmienna zostala wyslana to idziemy dalej if(isset($dzial)){ jesli plik o podanej wartosi w tym wypadku new czyli jesli plik new.php istnieje to Kod zmienna plik=new.php i zalczamy ja za pomoca funkcji include if(file_exists($dzial.".php")){ $plik = $dzial.".php"; include($plik); jesli zmienna zostala wyslana ale nie ma pliku new.php to wypisze komunikat }else{ echo "Wystąpił błąd - brak pliku"; } } jesli zmienna nie zostala wyslana to zalaczy plik newsy.php else{ include("newsy.php"); } Napiszcie czy co napisalem jest ok teraz tak Czy moge < a href=... zamieścić w pliku index.php potem Kod $dzial = $_GET['dzial']; if(isset($dzial)){ if(file_exists($dzial.".php")){ $plik = $dzial.".php"; include($plik); }else{ echo "Wystąpił błąd - brak pliku"; } }else{ include("newsy.php"); } w ten sposob Kod <? echo '<a href="index.php?dzial=dzial">dzial</a>'; $dzial = $_GET['dzial']; if(isset($dzial)){ if(file_exists($dzial.".php")){ $plik = $dzial.".php"; include($plik); }else{ echo "Wystąpił błąd - brak pliku"; } }else{ include("newsy.php"); } ?> żeby to działało? chodzi mi poprostu żeby wszystko było wykonywane w jednym pliku np.mam menu i zawartosc po klinieciu na link zawartosc bedzie includowana czyli po klinieciu na link zmienna zostanie wyslana do spowrotem do index i tam juz odpowiednio pokierowana? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat <a href="index.php?dzial=new> zjadłeś " na przedostatnim znaku. To:
powinno wyglądać tak:
Cytat Napiszcie czy co napisalem jest ok OK ![]() Cytat Czy moge ..... Tak. Zawsze możesz sam sprawdziź, nie bądź Leniuszkiem ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 09:36 |