![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Specyfikacji xHTML 1.0 atrybut target dla a, area, base, form, link mają status deprecated. A więc co jeżeli chcę, aby link otwierał się w nowym oknie?
-------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz się posłużyć javascript.
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sekcji <head> piszesz:
Plik target_blank.js to: Kod function externalLinks() { if( ! document.getElementsByTagName ) return; var anchors = document.getElementsByTagName( "a" ); for( var i=0; i<anchors.length; i++ ) { var anchor = anchors[i]; if( anchor.getAttribute( "href" ) && anchor.getAttribute( "rel" ) == "external" ) anchor.target = "_blank"; } } window.onload = externalLinks; Potem zawsze kiedy chcesz aby link otwierał się w nowym oknie dajesz mu atrybut rel="external", np.: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki @mike_mech wszystko działa w jak najlepszym porządku! A w Stricie są niedozwolone ramki, a więc innych przykładów chyba nie ma. A mam pytanie czy da się wymusić, aby otwierane okno było zmaksymalizowane, spotkał się ktoś z tym?
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmmm długo szukałem i znalazłem ... o ile mi się wydaje nie jest konieczne wykorzystywanie javascript .. ja oszukałem validator za pomoca tego:
nie wiem czy to jest błędem ale nie mecze sie z java, ktorej po prostu nie lubie ![]() Ten post edytował prz3m3k 11.08.2006, 18:51:25 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat o ile mi się wydaje nie jest konieczne wykorzystywanie javascript A co to jest jak nie js?Apropo atrybutu target, to ma on ponoć wrócić w XHTML 2.0 -------------------- [gg:8166107][jid:mmatheww@jabberpl.org][mail:mat.wojcik[at]gmail.com][www: http://mwojcik.pl]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kurczę... między słowami "wykorzystywanie" a "javascript" zapomniałem dodać "dodatkowych, zbędnych, występujących w większej ilości linijek skryptu"
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Po takim zabiegu dokument nie jest juz poprawnym dokumentem XHTML
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:36 |