![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy w przypadku kiedy korzystam tylko z indeksów, bądź tylko z odwołań asocjacyjnych ma sens zamiana mysql_fetch_array na mysql_fetch_row, względnie na mysql_fetch_assoc? czy będzie to skutkowało większą szybkością, mniej zabierało ramu etc? czy dać sobie spokój i niech wszędzie zostanie mysql_fetch_array?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql_fetch_array()
Cytat(mysql_fetch_array()) Godne uwagi jest to, że użycie mysql_fetch_array() nie jest znacząco wolniejsze od użycia mysql_fetch_row(), a jest bardziej funkcjonalne. mysql_fetch_assoc() Cytat(mysql_fetch_assoc()) Godne uwagi jest to, że użycie mysql_fetch_array() nie jest znacząco wolniejsze od użycia mysql_fetch_row(), a jest bardziej funkcjonalne. Daj sobie siana i zostaw mysql_fetch_array() Przenoszę do Przedszkola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
manual umiem czytać, ale ten tekst jest enigmatyczny - co to znaczy "nie jest znacząco wolniejsze"?
czy to jest to np 1% wolniejsze, czy 10% bo dla byle strony nie jest to znacząco wolniejsze a przy kilkudzięsięciu wywołaniach na sekundę już jest ![]() EDIT: no więc, żebym nie był gołosłowny wykonałem 100 prób - każda po 100 wykonań każdej z tych trzech funkcji dla każdej próby zapisywałem microtime średni wynik dla łącznie 10000 prób jest taki: mysql_fetch_array jest wolniejsza od mysql_fetch_assoc o 162% ![]() mysql_fetch_assoc jest wolniejsza od mysql_fetch_row o 3% jeśli 162% "nie jest znaczącą różnicą" to ja jestem wróżką |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacytuję znaną reklamę, znanej sieci GSM w wykonaniu znanego kabaretu:
I po co było tyle krzyku? Sam sobie odpowiedziałeś ![]() Empiryzm to najlepsza droga poznania. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Sam sobie odpowiedziałeś to wymagało napisania skryptu = czasu, niby kilka minut ale zawsze, a liczyłem, że ktoś ma w tej dziedzinie jakieś doświadczenie i sie podzieli wiedzą ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:26 |