![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Śląsk Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Wszystkich.
Od wczoraj się grzebie szukam i szukam i jakoś znaleść nie mogę ani u siebie w kodzie ani na forum odpowiedzi jak rozwiązać mój problem. Piszę baza w której mam stuudentów pracowników przedmioty itd coś ala elektroniczny indeks, tablica ogłoszeń. Chce zrobic sobie ładnego selecta który będzie mi z jednej tabeli pobierał dane jako opcje do wyboru i ciągle wyrzuca mi ale pustą liste select otion. Oto kod: Kod tytuł naukowy: <select name="tytul_naukowy"> <?php $querry = "select skrot from tytul_naukowy where skrot like '%'"; $result = mysql_querry($querry); while ($row = mysql_fetch_array($result)) { $tytul = $row['tytul']; ?> <option value="<?php echo"$tytul"; ?>"><? echo"imie"; ?></option> <?php } ?> </select> Mam w bazie tabele tytul_naukowy z polami id skrot nazwa i chce zeby w liscie select mozna bylo wybrac jedne ze skrotwo typu: mgr inż dr prof. Nie wiem czy błąd jest w konstrukcji zapytania w php czy w samym mysql. Proszę o pomoc i rade jak napisać takiego prawidłowego selecta, który będzie z bazy generował mi listę wyboru. Drugi problem jest nieco bardziej skomplikowany i też jest bardziej z Mysql niż z php ale też nie wiem jak napisać parwidłowo formułe w php żeby moć wpisując tego naszego pracownika, któremu chcę dodawać tytuł naukowy, dodać pole adres które jest kluczem obcym odwolujadej sie do tabeli adres. Tabela pracownika ma takie pola: id, id_grupa, imie, nazwisko, username, haslo, id_adres. Klucz glowny to id. Klucze obce to id_grupa i id_adres. Tabela adres ma takie parametry: id id_user ulica nr domu miejscowosc itd Jak napisac formularz zeby dodawac pracownika w taki sposb zeby mozna bylo od razu wpisac jego adres? Czy da sie to zrobic i jesli tak to prosze o podopwoiedz. Z gory dziekuje. Mam nadzieje iz moj opis jest dosc scisly... Pracuje na Mysql 5 i php 5 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:53 |