![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
zmienna $pytanie jest pobierana z formularza, tylko jest problem :/ jesli wpisze w formularzu Ile to z bazy mi dobrze pobiera dane, na pytanie Ile` nie wyswietla nic... prosze o pomoc! ps. szukalem na forum o tym, probowalem cos z tym zrobic, ale nic z tego co znalazlem nie rozwiazuje problemu... Ten post edytował lolus 25.03.2006, 11:30:35 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli:
Wyświetla rekordy, natomiast:
już nie. Zapytanie jest jak najbardziej poprawne - może nie masz poprostu w bazie rekordow zawierających Ile`. Swoją drogą to po co ten apostrof? -------------------- |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
"wyechuj" sobie zapytanie, wklej do phpmyadmina i zobaczysz czy Ci coś zwróci. albo skorzystaj z funkcji mysql_error i mysql_errno (wyświetlisz nimi błędy w zapytaniu).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dawalem mysql_error i nie ma żadnych bledow... bo chodzi mi o uzyskanie takiego czegos co by wyswietlalo dane pytania najbardziej podobnego do wpisanego...
|
|
|
-penksa- |
![]()
|
Goście ![]() |
przylaczam sie do pytania
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze rozumiem to user wpisuje jakieś pytanie w formularzu a Ty chcesz wyszukać w bazie pytania najbardziej podobne do tego wpisanego.
W takim przypadku wyszukanie prze LIKE mija się z celem. Ja proponowałbym rozdzielić treść wpisanego pytania na słowa i szukać jakiś słów kluczowych. -------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]()
|
|
Troszkę szerzej bym prosił
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze do tabeli dodać pole keywords i wstawiać tam słowa kluczowe dla danego pytania np: "Jak wymienić płytę główną?" słowa kluczowe "wymienić, wymiana, płyta, płytę, główna". Tutaj pojawia się pierwszy problem
![]() Teraz bierzemy sobie pytanie, które wpisał nasz user. Powiedzmy "Gdzie mam płytę główną w moim komputerze?" (wie że głupie ale to przykład ![]() To chyba tyle na szybko. -------------------- notDevBlog - devblog.luinnar.com
|
|
|
![]()
|
|
dalej nic ![]() Ten post edytował lolus 30.03.2006, 18:45:19 |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
sorry za podbijanie, ale zalezy mi na odpowiedzi...
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj str_trplace("'", " ", $keywords) i jak chcesz zeby wywslalo tez np jeslimktos da Ile] to tez daj str_replace tyleze zamiast "'" daj "]" itd
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:59 |