![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 3 Dołączył: 14.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam potrzebuje pobranej wartości z zaznaczonego pola radio do walidacji formularza.
Mam taki formularz: Kod <script type="text/javascript"> function check_form() { if(form.obrazek[1].value == 'stary') { if(form.nazwa.value == 'nazwa')){ alert('Wpisz!'); form.nazwa.focus(); return false; } } else { return confirm('Jeste pewny że chcesz wysłać formularz?'); } return true; } </script> <form name="form" action="1.php" method="post" onsubmit="return check_form();"> <input type="radio" name="obrazek" id="obrazek" value="stary" checked="checked" /> Istniej±cy obrazek <input type="radio" name="obrazek" value="nowy" id="obrazek" />Dodaj nowy obrazek <br>nazwa:<br> <input type="text" name="nazwa" id="nazwa" size="60%"> <input type="submit" value="Dodaj"> </form> Ma to działać na zasadzie ze jeśli jest zaznaczone radio o wartości „stary” to ma być tez uzupełniony pole imput! Jak to wykonać bo jakoś na razie mi to nie działa... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozliwe ze musisz dodac true do porownaniu badz 1 - z JS orlem nie jestem tak wiec sprawdz ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie nadawaj elementowi radio atrybutu ID bo to bez sensu. Wartość radio pobierasz tak:
Kod document.form.obrazek['1'].value
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 3 Dołączył: 14.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(revyag @ 2006-03-24 23:16:26) Nie nadawaj elementowi radio atrybutu ID bo to bez sensu. Wartość radio pobierasz tak: Kod document.form.obrazek['1'].value no to zrobiłem tak: Kod else if(document.form.obrazek['1'].value == 'stary') { if(form.nazwa.value == '')){ alert('Wpisz!'); form.nazwa.focus(); return false; } I teraz to juz nawet nie sprawdza innych pol w formularzu ;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
primo źle się odwołujesz do elementów
secundo masz błąd w kodzie zmień Kod if(form.nazwa.value == '')) na Kod if(document.form.nazwa.value == '')
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
no dobra ale to nic nie zmieniło ;/
P.S Posiadacie cos do walidacji pliku to znaczy zeby z pola file przepuszczał jakis danu rodzaj pliku? Ten post edytował Stef@n 24.03.2006, 22:38:45 |
|
|
![]()
|
|
Raz podajesz jeden kod, drugi raz inny, różnica jednego else a jednak znacząca. Wskazówki dotyczyły pierwszego kodu który podałeś.
Daj sobie na początku: Kod alert(document.form.obrazek['1'].value); alert(document.form.obrazek['0'].value); i zobaczysz że dobrze pobierane są te wartości. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Stef@n @ 2006-03-24 23:37:53) P.S Posiadacie cos do walidacji pliku to znaczy zeby z pola file przepuszczał jakis danu rodzaj pliku? OK wszystko działa dzięki za pomoc... Nie chce zakładac nowego tematu... Macie walidacje na rodzaj pliku? Cos podobnego do tego co robiłem? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 08:44 |