![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
otóż buduję podserwis dla pewnej witryny szkolnej w którym każdy będzie mógł po rejestracji zapisywać swoje oceny z poszczególnych przedmiotów. Przedmioty są zdefiniowane od początku i nie ma możliwości ich usuwanie czy edycji. Dla każdego użytkownika po rejestracji tworzy się nowa tabela w bazie w której mamy jak na razie dwie kolumny o nazwach Przedmiot i Oceny. W kolumnie Przedmiot mamy w poszczególnych wierszach nazwy przedmiotów a w kolumnie Oceny odpowiadające im oceny zapisane tak: (np.) 1,2,3,5,2,4,6,3,5,2 Mój problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak zaprojektować układ tabeli tak, aby można było dowolną ocenę usunąć, zmienić, dodać nową a także obliczyć średnią ocen dla każdego przedmiotu. Bo nie wiem co można zrobić z polem "1,2,3,5,2,4,6,3,5,2". Myślałem o tworzeniu osobnych kolumn dla każdej oceny ale jak wtedy kontrolować nazwy tych kolumn i jak je wybierać? (Oczywiście układ tabeli który podałem jest przykładowy, taki jaki zrobiłem na tą chwilę ale nic z tego zrobić mi się nie udało) Proszę o porady, pzdr, PaKoS |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:59 |