![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, czy da sie przed dodaniem obrazka na serwer sprawdzić jego szerokość i format aby przepuszczał tylko jpg bmp i gif'y? kombinowałem troche z getimagewidth ale coś nie idzie no i nie wiem jak sprawdzić rozszerzenie pliku
![]() Po dodaniu na serwer to już coś tam działa ale chciałbym przez upload'em aby zapobiec ładowania byle czego. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
co do rozszerzenia
Co do wielkosci to
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czlowieku - co ty za bzdety wklejasz
![]() ![]() I zastosuj bbCode w swoim poscie. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2006 Skąd: Anglia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czlowieku x2 -wiesz , dopisalem tam ze ma to po swojemu przerobic , a wystarczylo by tam zmienic 4 linijki a byl by dobry skrypt o który mu chodzilo...
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Bizard @ 2006-03-24 20:14:49) czlowieku x2 -wiesz , dopisalem tam ze ma to po swojemu przerobic , a wystarczylo by tam zmienic 4 linijki a byl by dobry skrypt o który mu chodzilo... ![]() Mam do Ciebie mala prosbe - nie pisz nic wiecej jak nie wiesz co piszesz. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Taką walidacje zrobiłem no i wywala błąd "supplied argument is not a valid Image resource" co jest źle? chce zablokować możliwość wstawienia większego obrazka niz 400 pix. Upload jest z formularza
Ten post edytował japek 25.03.2006, 14:32:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$obrazek=$_GET["upload"];
przy plikach stosuje się $_FILES a nie $_GET poczytaj o tym na php.net/upload -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale mi chodzi o ten error "supplied argument is not a valid Image resource" a co do GET a FILES to wiem tylko z get chciałem walidacje przed wrzucaniem zdjęcia do bazy, zresztą ten sam error jest jak sprawdzam po dodaniu do bazy :/ juz tyle kombinowałem i dalej nic - oczywiście dodawać zdjęcia i wyświetlać to luz ale chce aby nie dodawał większych niż x pix.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
blad Ci wywala bo sprawdza wymiary czegos co nie istnieje...
-------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]()
|
|
dlatego pisze o tym ale juz sobie poradziłem bo tu widze o porade ciężko. Chciałem walidacje przez dodaniem na serwer, jednak chyba sie nie da więc zrobiłem po dodaniu.
EOT Ten post edytował japek 25.03.2006, 22:26:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Framgemt mojego starego kodu. Na poczatku sprawdza czy przeslano plik. Nastepnie sprawdza Errory - te dodane przez php. Pozniej zamienia polskie na zwykle znaki. Na koncu przenosi do odpowiedniego katalogu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast usywać polskie znaki, spacje i inne specjanle znaki wolę tworzyć unikalne nazwy np.:
czy coś w tym stylu -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyznam, że naprawdę dobre
![]() Mozna przyjąć, że nigdy nazwa nie będzie taka sama? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest takie prawdopobobieństwo więc najlepiej zorbić prostą rekurencyjną funkcje:
i nazwy będą unikatowe ![]() -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Czemu rekurencja? Nie lepiej na do-while?
|
|
|
![]()
|
|
nie
![]() ![]() Ten post edytował huntercs 27.03.2006, 18:12:16 -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wlasnie dlatego do-while. w warunku dajesz czy plik istnieje a w ciele petli zmieniasz nazwe
![]() Rekurencja moim zdaniem wprowadza troche zamieszania. Cale szczescie, ze to jest tak banalny przyklad jej wykorzystania, ze nie trtzeba wysilac tego glowy. Mialem w poprzednim semestrze wyklady z Ady i tam facet pokazywal nam rekurencje - tamte byly hardcorowe ![]() Pozostaje przy do-while ![]() Pozdrawiam, Adrian. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 15:45 |