![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanownych grupowiczow. Mam nadzieje, ze mi pomozecie. Chce stworzyc subskrypcje. Bedzie sie ona skladala z 2 skryptow. Jeden zapisujacy maile do bazy a drugi usuwajacy je. Zacznijmy moze od skryptu zapisujacego maile w bazie. Zrobilem cos takiego:
Kod <?
include ("data/baza.stg"); if($akcja == "add") { $sql = mysql_connect($host, $user, $password); $zapytanie_create_db = "CREATE DATABASE smslo"; $wykonaj_create_dbe = mysql_query($zapytanie_create_db); $wykonaj_select_db = mysql_select_db("smslo"); $zapytanie_create_table = "CREATE TABLE adresy_email (id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, email TEXT, PRIMARY KRY(id) )"; $wykonaj_create_table = ($zapytanie_create_table); $zapytanie_insert_into = "INSERT INTO adresy_email (email) VALUES ($email)"; $wykonaj_insert_into = ($zapytanie_insert_into); $wykonaj_close = mysql_close($sql); } ?> Plik baza.stg zawiera takie zmienne jak $host, $user, $password do serwera danych MySql. Oczywiscie zmienna $email jest adresem e-mail jaki chce zapisac do bazy. Jest on przekazywany za pomoca formularza metoda post. Mam nadzieje, ze pomozecie w rozwiazaniu mojego problemu. Prosze o dokladne wytlumaczenie, bo dopiero zacczynam wiec moge sie nie polapac. Z gory dziekuje. Pozdrawiam... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
A jak wygląda Twoj problem?
Jak dla mnie: 1. Zapewne musisz przeczytać ogfłoszenie w zialem php 2. Po cholere masz "CREATE TABLE" ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problemem jest to ze nie chce dzialac. Jesli chodzi o CREATE TABLE i CREATE DATABASE to nie mam ich juz w kodzie. Wczoraj zaczalem sie bawic dopiero MySql i dlatego umiescilem to w kodzie.
|
|
|
-Dobry Duszek Forum- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chyba tu:
[php:1:40be5eacbb]<?php $zapytanie_insert_into = "INSERT INTO adresy_email (email) VALUES ($email)"; ?>[/php:1:40be5eacbb] powinno być [php:1:40be5eacbb]<?php $zapytanie_insert_into = "INSERT INTO adresy_email (email) VALUES ("$email")"; ?>[/php:1:40be5eacbb] Acz nic nie obiecuje... |
|
|
![]()
|
|
Dobra jakos sobie poradzilem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat Teraz chce zbudowac cos co bedzie przed zapisaniem sprawdzalo czy e-mail istnieje. Jak to powinno wygladac, bo jakos nie moge sobie poradzic? Z gory dzieki za pomoc. Wystarczy ze przed insertem zrobisz SELECTa, ktory sprobuje pobrac wpis dla email='potencjalny@email' - jesli zwroci wiecej niz 0 wierszy to juz masz e-mailw bazie.
Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:56 |