![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taka tabele
Kod [nazwa] [kolejnosc] 'aaaaa' 1 'bbbbbb' 2 'cccccc' 3 'ddddd' 4 'eeeee' 5 'ffffffff' 6 Chce zmienic kolejnosc elementow. Chce np przeniesc 'fffffff' na pozycje 2. Czyli zmieniam wartosc pola kolejnosc przy 'fffffff' na 2. Czyli mam Kod [nazwa] [kolejnosc] 'aaaaa' 1 'bbbbbb' 2 'cccccc' 3 'ddddd' 4 'eeeee' 5 'ffffffff' 2 teraz chce reszcie rekordow ktorych `kolejnosc` >=2 i `nazwa`<>'ffffffff' nadac wartosci wieksze o 1 niz miały wczesniej w kolumnie kolejnosc. Pierwsze co mi do glowy przychodzi to zrobic petle w php ktora wysyla tyle zapytan ile jest elementow spelniajacych warunek za kolejnosc >=2 i nazwa<>'ffffffff'. No to pobieram wartosc z kolejnych rekordow spelniajacych warunek i zmieniam wartosc w kolumnie kolejnosc na kolejnosc+1. i mam teraz. Kod [nazwa] [kolejnosc] 'aaaaa' 1 'bbbbbb' 3 'cccccc' 4 'ddddd' 5 'eeeee' 6 'ffffffff' 2 pytam czy jest jakies lepsze rozwiazanie tego problemu i czy da sie to zrobic jednym zapytaniem z wykorzystujac podzapytanie?? Ten post edytował piotrekkr 23.03.2006, 12:24:16 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dziala dzieki wielkie pozdrawiam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:25 |