Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Formularz, problem ze sprawdzaniem wpisanych danych
lukash82

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Mam klopot ze sprawdzeniem danych wpisanych przez uzytkownika do formularza gdy ten bedzie chcial cos kupic w sklepie internetowym. Chodzi tu o to zeby nie wpisywal jakichs dziwnych rzeczy a np. imie czy nazwisko z duzej litery, bez cyferek itd. Formularz wyglada nastepujaco (plik nazywa sie powiedzmy form1.php:

I teraz gdy uzytkownik wpisze dane klika na buttona na dole i wtedy ma byc akcja typu, ze jesli dane sa zle wpisane to ma wrocic z powrotem do tego formularza i wywalic komunikat gdzie jest blad (cos jak np. przy zakladaniu maila i wyborze nicku) A jesli wszystko bedzie ok to przejdzie dalej (do pliku form2.php) np prezentujac wpisane dane jeszcze raz z opcja wroc gdyby uzytkownik sie jednak pomylil w kodzie pocztowym czy cus w tym stylu. Probowalem to zrobic wykorzystujac if, cos w tym stylu co umiescilem w pliku form2.php:
  1. <?php
  2.  
  3. if {
  4. if ( !ereg("^[A-Z][a-z]+$",$imie))
  5. printf("zle imie");
  6. else {echo "$imie";}
  7. if ( !ereg("^[A-Z][a-z]+$",$nazwisko))
  8. printf("zle nazwisko");
  9. else {echo "$nazwisko";}
  10. }
  11. else{
  12. --wyswietlanie danych jesli dobre--
  13. }
  14.  
  15. ?>

I wlasnie z tym mam problem bo nie wiem jak sie za to zabrac praktycznie bo teoretycznie to chyba jest dobre podejscie... Nie wiem jak przekazac te zle wpisane dane z powrotem do tamtego formularza (form1.php). Jesli ktos wie jak sie za to zabrac to prosze o pomoc. No chyba ze bylby inny sposob sprawdzenia...questionmark.gif Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:46