![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Męczę się z menu. Mam ładny kod ale pod IE nie jest do końca tak jakbym chciał (niby drobnostka a przeszkadza).
Najpierw podam kod a później postaram się dokładnie opisać w czym jest problem. HTML
CSS Kod #bloknawigacyjny { margin: 0 1px; padding: 0; } #nav li { float: left; background-image: url(../layout/odziez.gif); } #nav li ul { position: absolute; width: 5em; left: -999em; } #nav li ul li { background-image: none; background-color: #F9F9F9; width: 140px; border-left: 1px #BEBEBE solid; border-right: 1px #BEBEBE solid; border-bottom: 1px #BEBEBE solid; } #nav, #nav ul { padding: 0; margin: 0; list-style: none; } #nav a { display: block; } #nav li ul li:hover { background-color: #9ED235; } } #nav li ul li a { padding: 4px 0; padding-left: 10px; font-family: Arial, Helvetica, Verdana sans-serif; font-size: 11px; color: #666666; text-decoration: none; } #nav li:hover ul { left: auto; } #nav li:hover ul, #nav li.sfhover ul { left: auto; } Po najechaniu myszką na rozwinięty element menu jest on podświetlany.. W Operze i FF działa tak -> KLIK Natomiast w IE działa tak (nie podświetla): -> KLIK Więc do kodu css dodałem jeszcze taki fragment: Kod #nav li ul li a:hover { background-color: #9ED235; } Brawo działa w IE!! I TERAZ SEDNO SPRAWY Żeby w IE zadziałało podświetlenie wskazanego elementu rozwiniętej listy trzeba dokładnie najechać na test (który jest linkiem z text-decoration: none). Wystarczy że wskaże myszą w danym polu LI ale poza linkiem podświetlenie znika i całość wyglada tak jakby się nie podświetlały elementy rozwiniętego menu. Wiem, że IE interpretuje tylko a:hover. Ma ktoś pomysł jak to obejść. Bardzo mi zależy na tym kodzie bo jest on bardzo przejrzysty -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:34 |