![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Kolenjym moim problemem jest poukładanie wsyztskich plików fukncji i ogulnie wszystkiego. Mam do napisania system newsów, galerie, menu pobierane z bazy danych, linki, ksiege gosci i nie wiem zy fukncje odpowiedzialne za te czynnosci (t j. wyswietlanie newsów itd) wpisywac do tych poszczegolnych plikow i potem includowac wszystko w index.php czy odwoływac sie do kazdego pliku (tzn z poziomu przegladartki wpisujac www.mojastrona.pl/news.php)... ktore rozwiązanie jest mądrzejsze, prostsze i jak to wyglada w waszych skryptach?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pisz po polsku :/
2. Nie lepiej użyć gotowca? Coś w stylu phpnuke lub coś bezpieczniejszego? 3. Jeżeli ten system ma opierać się na modułach wygodniej jest zrobić w ten sposób index.php?module=news , natomiast jeśli ma to być system do użytku tylko np. w 1 projekcie łatwiej jest zrobić to w news.php, index.php itp Rób jak Ci jest wygodniej. Potem dopiero oceniaj czy to jest dobrze czy źle... i wprowadzaj modyfikacje. Ten post edytował Master Miko 21.03.2006, 19:23:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. Pisz po polsku :/ 2. Nie lepiej użyć gotowca? Coś w stylu phpnuke lub coś bezpieczniejszego? 3. Jeżeli ten system ma opierać się na modułach wygodniej jest zrobić w ten sposób index.php?module=news , natomiast jeśli ma to być system do użytku tylko np. w 1 projekcie łatwiej jest zrobić to w news.php, index.php itp Rób jak Ci jest wygodniej. Potem dopiero oceniaj czy to jest dobrze czy źle... i wprowadzaj modyfikacje. Taki maly offtopic czy tym postem odpowiedziales na jego pytanie ? Wydaje mi sie ze pyta o strukture strony czyli np czy wszystkie funkcje wpisac do jednego pliku "functions.php" i poprostu dolaczac je do bezposrednich modulow.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o nie prowokowanie mnie.
Jak jesteś taki mądry to sam odpowiedz, a nie nabijaj sobie postów w stylu "ale z ciebie spamer i offtopikarz" Pozatym on napisał w ten sposób i w ten sposób to zrozumiałem. Więc daruj sobie krytykę. Wszystkie funkcje do 1 pliku pisać jest czasem bezsensu - szczególnie jeżeli jest dużo tych funkcji, bo po co np. ładować funkcję odpowiedzialną za newsy do systemu galerii? Jeżeli są jakieś wspólne dla każdego modułu (galerii,newsów,menu i linków) to wtedy warto pakować to do jednego pliku modułu (jeśli system ma być wydajny). Ten post edytował Master Miko 22.03.2006, 09:14:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoncentrujcie sie na topicu [edit: a nie zaczynajcie prywatnych docinek] -- takie male przypomnienie.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 3 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
funkcje sa zawsze wydajniejsze bo mozesz je uzyc w kilku plikach a zawsze w prosty sposob je mozna zmienic. Wedlug mnie: includowanie funkcji, chociaz oop jest lepszym rozwiazaniem
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:00 |