![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Refost- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam taki kod do odczytywania hasla:
A dodaje tak:
i czemu jak probuje logowac to sie nie loguje? dobrze mam napisany ten kod? |
|
|
-Refost- |
![]()
|
Goście ![]() |
Sorry.. W drugim kodzie zamiast `admin` ma byc `administratorzy`..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
skoro do bazy wkladasz shaszowane haslo, to i do porownywania musisz hashowac.
i na przyszlosc uzywaj znacznikow w tytulach zgodnie z zadami forum Przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
No hashuje je przez md5 :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale nie ma pętli while. Sprawdzasz tylko dla pierwszego rekordu. To nie ma związku z md5
Ten post edytował Master Miko 19.03.2006, 20:56:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Mi chodzilo o ten kod. porownujesz haslo zakodowane w md5 zapisane w bazie z haslem niezakodowanym pobranym z formularza. Musisz to co zostanie pobrane z formularza, shashowac przed porownaniem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie rozumiem :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Koledze nosporowi chodzi o to, że jeśli przetrzymujesz w bazie danych hasło zakodowane md5, który jest nieodwracalny:
(chodzi o md5 ( $_POST['haslo'] )), to także porównywać musisz z hasłem zakodowanym:
A ty robisz bez md5($hasło) co sprawia, że pruwnujesz hasło zakodowane z hasłem niezakodowanym. Tutaj:
Też raczej popraw - na odwrót:
Poczytaj o md5 - szczególnie komentarze oraz to i to dla większego bezpieczeństwa ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 03:50 |