![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2005 Skąd: skad Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam skrypt malej wyszukiwarki oparty na mysql'u. dopoki podaje sie do wyszukiwania jeden wyraz wszystko jest (powiedzmy) tak jak chce. ale juz przy kilku wyrazach wyniki kaszanią sie, sa powtorzone kilkukrotnie. nie wiem jak to dokladnie wytlumaczyc wiec tutaj jest link. a to jest kod:
wie moze ktos jak temu zaradzic? bardzo bylbym wdzieczny. dzieki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Cytat ale juz przy kilku wyrazach wyniki kaszanią sie, sa powtorzone kilkukrotnie dlatego tak sie dzieje bo w pętli dla każdego szukanego wyrazu wysyłasz zapytanie SQL-owe. Czyli jak mamy np. w bazie zdanie: "Ala ma kota" to jak szukasz: "ala i ma" to do bazy idą 2 zapytania: Kod select * from ksiega where wpis like \"%ala%\" order by id desc i Kod select * from ksiega where wpis like \"%ma%\" order by id desc Poprawnym zapytaniem było by: Kod select * from ksiega where wpis like \"%ala%\" or wpis like \"%ma%\" GROUP BY id order by id desc Czyli
A tak wogóle to może warto było by zastowsować pola z kluczami "FULLTEXT" http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/fulltext-search.html Pozdrawiam -- barney -------------------- barney
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mnie zawsze, jak chcę stowrzyć FULLTEXT baza zwraca:
Kod #1214 - The used table type doesn't support FULLTEXT indexes
-------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2005 Skąd: skad Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki barney. czytalem juz o tym tylko ze myslalem ze moze bede mogl skonczyc wyszukiwarke nie kozystajac z FULLTEXT poniewaz mozna z niego kozystac tylko w przypadku pol TEXT, CHAR i VARCHAR a one maja ograniczenie do 255 znakow. i tu do ciebie spirit:
Cytat Full-text indexes can be used only with MyISAM tables, and can be created only for CHAR, VARCHAR, or TEXT columns. widocznie chcesz zastosowac FULLTEXT do nieobslugiwanego typu pola. barney jesli istnieje sposob ominiecia tego i znasz go to bylbym wdzieczny za info bo nawet z twoimi poprawkami nie dziala to tak jakbym chcial. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ech, mój bład, nie właczyłem MyISAM . Myślałem, że jest to domyślne
![]() Nie rozumiem czegoś:
przecież text nie ma ograniczenia do 255 znaków. Czego tyczy się to 255 znaków, łańcucha, jakiego możemy szukać? Ten post edytował Spirit86 20.03.2006, 19:04:07 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Cytat barney jesli istnieje sposob ominiecia tego i znasz go to bylbym wdzieczny za info bo nawet z twoimi poprawkami nie dziala to tak jakbym chcial. A co jest nie tak ![]() Pozdrawiam Ten post edytował barney 21.03.2006, 09:35:03 -------------------- barney
|
|
|
![]()
|
|
no musze wlasnie jakos polaczyc AND i OR. i z tym FULLTEXT tez musze sie pobawic. w kazdym razie dzieki wielkie
![]() Ten post edytował senor_d 21.03.2006, 17:25:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:17 |