![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postaram się mój problem przedstawić jak najlepiej.
Mam założoną bazę danych powiedzmy "x" i w niej tabele "y" i "z". Teraz chciałem poprzez strone php o powiedzmy nawie 1 napisać linki to strony powiedzmy 2 tak aby każdy link wyświetlał tylko jedną wcześniej określoną babele. Przykład: Powiezmy klkilam na stroni 1 link pierwszy a on wyświetla mi na stronie 2 wartość "y", oraz klikając na stronie 1 na likn drugi wyświetlane było na stronie 2 wartość tabeli "z", korzystając z bazy "x". Nie wiem jak się za to zabrać i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. jeśli chcecie to piszcie na meila. tenetos@interia.pl Ten post edytował tenetos 19.03.2006, 16:21:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam na początek kursy php + MySQL bez podstawowej wiedzy co 1 krok będziesz wpadał na Forum. A tutaj przecież nie chodzi o danie Ci gotowego rozwiazania a o pomoc w jakimś konkretnymprzypadku gdy coś robisz a CI nie wychodzi.
Będziesz musiał skorzystać z przekazywania zmiennych zapomocą adresu adres.php?zmienna=wartosc odbierać je
Łączenie z bazą MySQL to naprawde podstawa 1 lepszy kurs... -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na samym początku dzięki za pomoc właśnie miałem zrobić to podobnie ale nie wiedziałem jak się za to zabrać. Nastepnie jak masz jakieś ciekawe stronki lub materiały to mozesz przesła. Masz również race że jestem początkującym i wielkie dzięki za pomoc, ale prosze cię naie naskakuj tak zaraz na mnie. Jestem nowicjusze, dopiero się ucze, dodatkowo jestem pierwszy raz zalogowany na tym forum a twój post jej moim pierwszym moste w życiu więc troche szacynku.
Poza tym coś mi nie działa zrobiłem tak jak napisałeś w pierwszym pliku dałem <a href="oceny.php ? zmienna=konkretny tekst" a w drugim pliku wpisałem $_get ['ten tekst']; oraz $db_table = ($_get); czy tak może być?? Momo to nie działa nadal. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic nie naskakuję poprostu najpierw poczytaj później pytaj. I Tobie szybciej pojdzie bo nie bedziesz czekał na odpowiedź a przeczytasz wszystko naraz i my nie będziemy musieli odpisywać na podstawy.
Tak btw używaj BBCode do zaznaczania HTML'a i php plik.php
A jak się troszkę rozejrzysz to znajdziesz i kursy na tym forum http://forum.php.pl/index.php?showtopic=12816 Ten post edytował Kuziu 19.03.2006, 17:49:52 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
a moge zamiast zmiennej $_get dać inną zmienną. Poza tym spoko.
Ciesze się że mi pomagasz. |
|
|
![]()
|
|
$_GET to tablica zmiennych które są przekazywane w adresie.
Więc chcąc ją pobrać musisz jej użyć możesz ewentualnie ją przepisać do innej
Ale nie widzę powodu -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
niby wszystko ok za to w innej części wystakuje mi napisz
Warning: mysql_num_rows(): supplied arguments is not a valid MySQL result resource. Troche się już w tym gubie to jest akurak miejsce które odwołuje się do tej zmienne którą mi podałeś. wcześniej jak ten parametr był wpisany ręcznie to dzialało ale wiadomo nie mogłem bez ingerencji w kodzie nie mogłem zmieniać tabel. teraz to już mi nawet to nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podany błąd wyświetla się gdy nie ma utworzonego połączenia z bazą bądź zapytanie do bazy jest niepoprawne. Pokaż kod.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Podaje cały skrypt. pbłęcy wywoływane są tylko w odwołaniach no tak jak pisałem
błędey pojawiają się w liniach 86, 103, 120, 136, 152, 168, 184, 200 Wcześniej zastosowałem tak jak w pierwszysch postach porady. Problem wynika główne z linii 14 ale nie wiem jak to obejść.
Ten post edytował tenetos 19.03.2006, 20:47:58 |
|
|
![]()
|
|
Na drobny poczatek
$_get ->>> $_GET Pisałem Ci przecież wcześniej dużymi Po 2 niezbyt bezpieczne jest wpisywanie do zapytania zmiennej z adresu URL lepiej sprawdzić czy ktoś do niej coś nie dopisał. A 300 linii kodu nie bardzo chce mi się czytać Ten post edytował Kuziu 19.03.2006, 22:02:36 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
no przecież wyszczególniłem ci konkretnie które linie nie pasują nie musisz wszystkiego czytać, nawet tego od ciebie nie wymagam. Przecież dokładnie podałem.
|
|
|
![]()
|
|
No a ja Ci podałem przyczynę
Wszystkie w których są zapytania bo nie masz tabeli wybranej $_get nic Ci z adresu nei pobierze musisz użyć $_GET a $db_table to Twoja tabela w MySQL u więc przypisz coś do niej albo podaj ją w adresie Ten post edytował Kuziu 19.03.2006, 22:20:19 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]() ![]()
|
|
no super jesteś genialny. MAtko ty to wymyśliłeś w ciągu dosławnie kilku chwil a ja się już dość długo nad tym męcze.
Wielkie dzięki za pomoc. Jeszcze jedno male pytanko. jeśli miałbym wygrać do której tabeli chce wstawione wartości wpisać to miałbym zrobić tak samo, czy radziłbyś zrobić coś innego. Wydaje mi się że chyba coś podobnego bo też musi być wczytane z jakiego pola tekstowego zostało to wpisane i wysłać do odpowiedniej tabeli. bo widzisz z tego wcześniejszego pliku gdzie następuje wysyłanie wpisanej liczny ona wędruje do pliku potwierdzającego
Problem jest wydaje mi się w lini 18 znów przy wyborze tabeli. Ale już za to ci jestem bardzo wdzięczny co mi pomogłeś. Ten post edytował tenetos 20.03.2006, 00:48:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:50 |