![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
postanowiłem dla "samorozwoju" zrobić swój pierwszy sklep i oczywiście napotykam przy tym sporo problemów - no ale o to chodziło ![]() Obecnie myśle nad zmianą struktury bazy danych. W sklepie mam różne grupy produktów. Produkty mają kilka cech wspólnych np: cena, nazwa itp + każda kategoria ma cechy unikalne np. w jednej jest kolor, w innej waga i rozmiar itp. Na początku myślałem o strukturze: tabela produkty -- w niej wszystkie cechy wspólen tabela ps_kat1, ps_kat1 itd - każda z tych tabel byłą użwywana do innej kategorii produktów i przechowywała inne dane. np. ps_kat1 miala pola: id_produktu | kolor | waga| zastosowanie| Teraz już wiem, że to nie najlepszy projekt. Ktoś mi doradził, aby zrobił sobie tabele produkty + tabele sczegoly gdzie bede przechowywal wszystkie szczegoly produktow np: id_produktu | nazwa_szczegolu | szczegol czyli np 125 | kolor | żółty itd czy to jest dobre wyjście - może jest coś lepszego? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozejrzyj sie po forum Bazy Danych, znajdziesz nie tak całkiem dawno temat z dokładnie taki sam problemem
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś mi dzisiaj nie idzie wykorzystywanie szukajki niestety
![]() Szukałem już wcześniej i znalazłem jedynie temat FIDO http://forum.php.pl/index.php?showtopic=43011&hl=sklep Ale to nie do końca mi wszystko klaruje. Chyba, że chodzi ci o jakiś inny temat - wtedy będe wdzięczny za pomoc w odnalezieniu. //edit Chyba znalazłem odpowiedź http://forum.php.pl/index.php?showtopic=40992&hl=sklepu Ten post edytował athabus 19.03.2006, 16:32:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 02:25 |