![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2004 Skąd: Siemianowice Śl. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z implementacją RSA w php.... dokładnie to próbowałem użyć PEAR_crypt_rsa ( http://pear.php.net/package/Crypt_RSA ) jednak, odpalając przykład załączony z archiwum crypt_rsa ( http://pear.php.net/get/Crypt_RSA-1.1.0b.tgz ) generowanie kluczy trwa w baaardzo dlugo, ze mi przywiesza server, a strona sie nie ładuje.... Dlaczego tak jest? przeciez generowanie klucza 512bitowego nie trwa az tak dlugo! z góry dziękuję za odpowiedź ![]() p.s.: sprawdzałem na php5 (a wersja crypt_rsa to 1.1.0b) -------------------- karczmarczyk.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To sa po prostu skomplikowane obliczenia:
"For example generating a 1024 bit RSA key on a Palm Pilot can take upto 20 minutes, while it takes under half a minute on most modern Pentium class desktops." http://crypto.stanford.edu/~nagendra/projects/Palm_RSA/ + http://en.wikipedia.org/wiki/RSA#Key_generation -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2004 Skąd: Siemianowice Śl. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ok, wiem że to są skomplikowane obliczenia na ogromnych liczbach pierwszych.... jednak nie ma jakiegos sposobu zeby to szybciej dzialalo? bo jesli nie, to po co komuś pear_crypt_rsa? no bo do generowania kluczy to sie nie nadaje.....
no dobra, powiedzmy ze sie nie da szybciej..... to moge wygenerować perę kluczy tylko raz, a potem cały czas ich używać? będzie to bezpieczne? czy nie powinno się tak robic? bo z tego co wiem, to mając juz klucze, to szyfrowanie/deszyfrowanie trwa juz krócej (maxymalnie pare sekund). a tak wogóle.... Cytat under half a minute on most modern Pentium class desktops ehhh... to umnie to trwa dluzej niz pol minuty.... i to przy klucz 512.... bo 1024 to wole nawet nie probowac ![]() Ten post edytował limak 19.03.2006, 00:15:42 -------------------- karczmarczyk.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam sie na tym za bardzo, ale raczej generuje sie je jednokrotnie i pozniej z nich kozysta -- tak sie dzieje przy istalacji linuxa -- jakies klucze sie generuja -- dlugo (ok 1 min).
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 188 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O kryptografii wiem tak ogolnie (troche wiecej o ssl). Ale zasada jest raczej ta sama: klucz generujesz raz (masz potem 2 publiczny i prywatny). Sek w tym zeby ten prywatny nie dostal sie w niepowolane rece i tyle
![]() |
|
|
![]()
|
|
acha, ok, dzieki
![]() ![]() Dzieki ze ktos odpowiedzial ![]() pozdrawiam, Limak -------------------- karczmarczyk.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potwierdzam, ze klucze w RSA generuje sie tylko raz.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
nie no.. nie moge.... odpalilem skrypt z wiersza poleceń (windows) nastepującej treści:
i ten skrypt nigdy sie nie konczy!! no ja nie wiem co jest grane.... sprawdzcie to.... probowalem dla crypt_rsa 1.0 i dla 1.1.0b).... przeciez to jest nie mozliwe! no ile moge czekac... po 20 minutach wylączyłem... cos jest nie tak i to dalem krotki klucz bo 64. Pomóżcie (byłbym wdzięczny jak ktos sciągnąłby pear-crypt_rsa i odpalil ten przykladowy skrypcik powyżej). -------------------- karczmarczyk.com
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:37 |