![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie znam sie jakoś specjalnie super na php dlatego zwracam się po pomoc.
Otuz mam stronę w htmlu no i mam ja w trzech wersjach polskiej i angielskiej i niemieckiej I teraz koniecznie musi być zmieniany jezyk poprzez funkcje w php. tak poprostu klikasz sobie na link np o postaci: index.php?language=polski index.php?language=english index.php?language=deutch i masz stronke w danym jezyku, poprost są 3 pliki językowe i one mają sie wyświetlać np w ramce na stronie. tak sobie zazyczył mój nauczyciel [jestem w 3 klasie liceum] infy który ma hopla na temat php i wszystko by robił w php [ostatnio zrobił w nim dziennik...] poprostu nie wiem jak to zrobić i zwaracam sie o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat już był poruszany...
Operujesz na tablicach. Podam prosty przykład.
Sposób przechowywania wersji językowych jest zależny od Ciebie. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje Panu za pomoc,
ale to nic mi nie mówi, poprostu mam strone w htmlu i jak ja mam to teraz połączyć w całość. poprostu nie znam jezyka php tylko dopiero sie go zaczałem uczyć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
na Forum nie używamy tytułów Pan, Pani. Jedziemy na tym samym wózeczku.
Odnośnie problemu, można użyć takiego kodu:
Dodajemy katalog page a w nim umieszczamy strony: strona1pl.php:
strona2pl.php:
strona1en.php:
strona2en.php:
Może to pozwoli "załapać" Ci zasadę zmian języka. Ten post edytował Kshyhoo 18.03.2006, 12:03:16 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]() ![]()
|
|
dzieki
ale TEN SKRYPT NIE DZIAŁA, tzn wgrałem go w takiej postaci jak podajesz i po zmianie języka dalej klikam np strona2 i nic po polsku [w plikach ma ok tak jak podawałeś] co jest nie tak? ![]() Ten post edytował astt 18.03.2006, 21:42:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Hmm, nie działa to za mało. Jakieś błędy wyświetla? Wybacz za ptyanie, ale czy Ty masz aby jakiś serwer postawiony?
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Kshyhoo @ 2006-03-18 21:18:17) Hmm, nie działa to za mało. Jakieś błędy wyświetla? Wybacz za ptyanie, ale czy Ty masz aby jakiś serwer postawiony? tak mam serwer, tzn mam strone swojej ednostki osp, którą robię z bratem i na to wgrałem oto link osp.fireman.easyisp.pl/php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zeby wejsc na droga strone po polsku musisz miec taki adres
http://osp.fireman.easyisp.pl/php/index.php?jezyk=pl&go=1 musisz w adresie miec dwie zmienne ![]() proponuje cos takiego: index.php
i tera strony maja takie nazwy
logiczne nie ![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
ok wielkie dzieki, a powiedz mi dało by się tera tak zrobić żeby tak: mam tam sobie te linki 1 2 3 4 5 i link pl i en
teraz klikam en i odrazu takie coś np (sesja, ciasteczko czy coś takiego zapamiętuje to że wybralem en) i teraz jak klikne link 1 to ma strone 1 po angielsku oczywiście używając na stroni index.php tego kodu Kod <?php include('strona'.$go.'-'.$jezyk.'.html'); ?> bo inaczej to bym musial kazdemu linkowi przypisać tą końcówke konkretną, a takto bym sobie klikną ten en i odrazu by sesja byla zapamientana i poprostu linki by miały postać taką (sorki nie znam za bardzo skaladni) index.php?lang={skrót do funkcji z zapisamym jezykiem w ciasteczku , domyślnie polski}&go=0 index.php?lang={skrót do funkcji z zapisamym jezykiem w ciasteczku , domyślnie polski}&go=1 itd. ulatwiło by to mi prace, z góry dzięki i wogóle dziękuje za wcześniejsze informacje. pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik index.php powinien wygladac tak:
jesli nie to moze mnie ktos poprawi ![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
a czy mógłby ktoś cały kod od samego początku do końca sklecić w całość bo mi to nie wychodzi??.
jeszcze raz przypomne mam strone domyślnie język pl i 1,2,3,4 to linki teraz klikam np ang i mam odrazu tą samą strone po angielsu, oraz zapamiętany zosyaje wybór języka na angielski, i klikaja na danego linka ma strony po angielsku. DZIKUJE ZA DOTYCHCZASOWE DANE ![]() |
|
|
![]()
|
|
to jest jush proste
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
xblant dl Ciebie to jest prostedla mnie nie, nie potrafie tego zrobić, pomożesz mi? skleciłbys to w całość?
Bardzo proszę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:51 |