![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Na samym poczatku prosze o wyrozumialosc jesli ktos stwierdzi ze rozwiazanie problemu jest banalne, probowalem rozwiazac to na rozne sposoby niestety z mizernym efektem.. To tyle jesli chodzi o wstep - przejde teraz do opisania problemu.. W mojej bazie przechowuje dane w nastepujacej tabeli, wypelnilem ja danymi dla zilustrowania problemu Kod +----+-----------+---------+----------+-----------+----------+----------+----------+----------+ | id | niebieski | zielony | czerwony | fioletowy | sz_n | sz_z | sz_cz | sz_f | +----+-----------+---------+----------+-----------+----------+----------+----------+----------+ | 5 | 0 | 1 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | +----+-----------+---------+----------+-----------+----------+----------+----------+----------+ | 6 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 0 | +----+-----------+---------+----------+-----------+----------+----------+----------+----------+ | 7 | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 | 1 | 0 | 1 | +----+-----------+---------+----------+-----------+----------+----------+----------+----------+ formularz: Chodzi o to aby znalezc pare, pary w bazie danych odpowiadajace preferencjom podanym w formularzu.. hmm wydaje mi sie, ze troche zakrecilem, ale mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi.. aby zilustrowac sprawe podaje przyklad Przyklad: Jestem zielony (sz_z = 1) szukam niebieskiego (niebieski = 1) lub czerwonego (czerwony = 1) -> zapytanie powinno zwrocic wiersz 6 i 7, tylko jak sformulowac?? Prosze was o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
dla sformulowania warunkow:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=36...=0entry204618 osobiscie nie rozumiem twego nazewnictwa pol. : Jestem zielony (sz_z = 1) szukam niebieskiego (niebieski = 1) osobiscie uwazam, ze przedrostek sz_ sugeruje wlasnie szukam. A u ciebie jest na odwrót... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek powiem, że zrobiłeś nazwy bazy totalnie nieintuicyjne w stosunku do tego co przedstawia twój kod HTML, a konkretnie dlaczego szukam niebieskiego jest "niebieski", a niebieski jest "sz_niebieski"? Bezsensu, tyle offtopicu.
rozwiązanie problemu jest proste (według Twojego nazewnictwa z przykładu)
Mała porada, nazwij pola formularza tak, jak masz nazwane pola w tabeli w bazie wtedy będziesz mógł zrobić coś takiego (kod w php), oczywiście musisz to sobie dostosować odpowiednio (tutaj masz tylko ideę)
UWAGA (tak na wszelki wypadek):
zwróci Ci nazwę zmiennej a
zwróci jej wartość (zakładam, że to wiesz ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat osobiscie nie rozumiem twego nazewnictwa pol. : Jestem zielony (sz_z = 1) szukam niebieskiego (niebieski = 1) osobiscie uwazam, ze przedrostek sz_ sugeruje wlasnie szukam. A u ciebie jest na odwrót... Wiedzialem, ze troche zakrecilem.. ogolnie chodzi o to ze jesli ja jestem zielony i szukam niebieskiego badz czerwonego to: wynikiem powinna byc osoba (osoby) poszukujaca zielonego, ktora sama jest niebieska badz czerwona.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 3 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze primo: jeśli chcesz uzyskać pomoc, definiuj swój problem dokładnie, przeczytaj, pomyśl czy ktos inny zrozumie, masz opcje: podgląd oraz edytuj
Po drugie primo: to co napisałeś w opdowiedzi nijak się ma do tego co napisałeś w pierwszym poście. Jeśli cię dobrze rozumiem chesz połączyć w pary osoby nazwajem się wyszukujące (zobrazuję to) Mamy 6 osób: [A] Andrzej [B] Bogdan [C] Czesław [D] Daria [E] Elwira [F] Felicjana Jeśli [A] szuka [D] i [E] oraz [D] szuka [A] oraz [B] to z tych warunków powinniśmy sparować [A] z [D] tak? |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jeśli [A] szuka [D] i [E] oraz [D] szuka [A] oraz [B] to z tych warunków powinniśmy sparować [A] z [D] tak? tak dokladnie o to mi chodzilo... przepraszam za niezbyt jasne wyrazenie sie, ale czasem pewne problemy ciezko ubrac w slowa.. |
|
|
![]()
|
|
Tak jak napisałem, zmień nazwy checkboxów na nazwy kolumn z tabeli a potem zadawaj pytanie tak jak to zrobiłem post wyżej.
Poczytyaj o złączeniach tabeli JOIN, to ci pomoże znaleźć odpoweidź na twój problem.l Napisz jakiego MySQL-a uzywasz (jak piątki t omożesz użyć podzaoytań). Jak będę mial chwiilę czasu to podrzucę rozwiązanie z JOIN, Zdrawim |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 19:53 |