Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Vista, Wieści o Longhornie
Wykrywacz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam do was pytanie, Microsoft nie chce mi odpowiedzieć i każe czekać na oficjalne info.

A ja chciałbym się dowiedzieć, może wiecie, albo nawet jesteście wstanie podać linki gdzie pisze cokolwiek więcej poza microsoftowym bełkotem, albo komentarzami nic niewnoszącymi.

Ja osobiście(zawsze to robie przed nowym wydaniem), mocno się napaliłem na viste. Prawdopodobnie, jak przy każdej wersji od 3.11 rozczaruje się . Vista będzie jak polskie gry komputerowe (zacofane i ze strasznymi wymaganiami).

Ale to są moje podejrzenia, może macie jakieś info.
(kurde pamiętam jak rozbudowałem swój komputer z 2mb ramu do 8 a potem 32 żeby 95 ładnie chodził ).

// Poprawiłem - jeżeli dalej są to już wina Worda nie moja:P

każe - kazać
a nie karze - karać
- DeyV

Ten post edytował DeyV 17.03.2006, 18:20:38
Go to the top of the page
+Quote Post
sf

-----

Zacofana? A jaki system operacyjny ma to co windows? Jakie rozwiazania uwazasz za zle od 3.11? Przeciez wiekszosc wniosla rewolucje na rynku systemow operacyjnych. Poprostu piszesz glupoty.

--------------------
Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
+Quote Post
Wykrywacz

-----

No może przesadziłem z zacofaniem. Tu się kajam.
Ale nie rozpoczynałem tego tematu, żeby pomarudzić bądz poubóstwiać produkty MS,
tylko aby zapytać się o informację co do nowego systemu.
+Quote Post
acztery

-----

może poprostu zainstaluj sobie viste ?

Ten post edytował acztery 17.03.2006, 12:12:24
+Quote Post
Wykrywacz

-----

A skąd przecież wypuścić ją mają dopiero w listopadzie? tak mi koleś z Ms powiedział.
+Quote Post
Dandelion

-----

pewnie mu chodzilo o wersje beta
+Quote Post
sf

-----

Na chip.pl, hacking.pl byly informacje o viscie.

--------------------
Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
+Quote Post
Strzałek

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

http://www.centrumxp.pl/WindowsVista/146,1...ersja_5308.aspx

--------------------
+Quote Post
acztery

-----

tak najnowsza beta . ja miałem zainstalowaną. Jeżeli masz słabego kompa. nie masz przynajmniej 1 giga ramu procka dobrego to o tym ze na viscie będzie Ci sie dobrze pracowało możesz pomarzyć
+Quote Post
Snoopy

-----

fest ze sa ludzie ktorzy sie tym jarają... Przeciez to kolejny bubel.. nic nie wniesie oprocz mnostwa wodotryskow i nic poza tym. Nowe bugi itp. Nie zdziwie sie jesli wsadza tam tyle programow zabezpieczajacych ze nawet swoich starych empetrójek nie posluchasz. a kompa nie wlaczysz jesli nie skontaktujesz sie z przedstawicielem MS.

Ja zostaje przy XP, nie mam zamiaru wydawac kolejnych pieniedzy na program z ktorym kupa innych nie bedzie współgrać (do czasu), ani na sprzet ktory by to wszystko uruchomił.

Zaraz ktoś powie ze wszystko bedzie mozna wylaczyc... ale wtedy to bedzie zwykły winXP. Wiec ja wole zostac przy tym co mam. A wszyscy co sie jarają Vistą...

...

Pozdro tongue.gif
+Quote Post
spenalzo

-----

Mam widnowsa XP i nie zamierzam go zmieniać przez kilka lat, bo jest po prostu.... dobry. tongue.gif

--------------------

+Quote Post
Vengeance

-----

Pamiętam jak o 98 tak mówiono - "a po co mi XP, ja zostaje przy swoim" :]
Zobaczymy za jaki czas ludzie przejdą jednak na Viste lub coś innego tongue.gif

--------------------
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Założyłem ten topic. Aby móc ew. podyskutować o nowościach rewelacjach innowacjach, datach miejscach skąd itd...

I powiem ci że średnio mnie interesuje to że zostaniesz przy xp, a w szczególności w tym temaci. Ja się "jaram" na Viste bo jestem ciekaw co nowego pokaże microsoft, po to ten temat.

Jeżeli chcesz opiniować viste. To proszę załuż sobie temat, gdzie będziemy prowadzić dyskusje jaki S.O. jest najlepszy...

Tyle tytyłem oftopa.
Z informacji od polskiego konsultanta MS. Podobno następna testowa ma już normalnie działać przy 256ram'u. A spolszczona wersja ma być około listopada (będe go męczył to powiedział mi po 4 mailu, w którym go nagabywałem).
+Quote Post
Sabistik

Administrator wortalu

-----

Ja bym z chcecia przesiadl sie na viste gdyby tylko moj marny sprzet na to pozwalil winksmiley.jpg Zreszta premiera znowu zostala przesunieta.. (01.07) Do tego czasu moze sie duzo zmienic.
+Quote Post
strife

-----

Witam,

Temat mnie trochę zaciekawił, przeczytałem sobie trochę o tej Vista'ie, między innymi to i się trochę przeraziłem.

Niby to jest nieuniknione, wymagania sprzętowe do systemu operacyjnego i się zgodzę, bo tak było z MS-DOS, Windows 3.11, Windows 98. Z każdym pojawieniem się tego systemu musieliśmy zmieniać sprzęt na to coraz lepszy. Jednak zastanawiam się czemu w systemach firmy Microsoft, nie ma opcji dla słabszych komputerów? Aby system zainstalował się w wersji Lite bez tych wszystkich wodotrysków, aby nawet na słabszych komputerach śmigał?

I tak samo widzę, gry komputerowe, takie Prince of Persa: Sands of Time, nie uruchomiło mi się ponieważ nie miałem Pixel Shader'a, ale nie wierzę, aby nie dało się zrobić gry przez programistów tak, aby chodziła na starszych komputerach bez tej technologi ... Jednak niektórzy programiści myślą o użytkownikach - w EA, taki NFS: Underground chodzi bez tego, i równie dobrze wykorzystuje tą technologię.

A wymagania jakiejś najnowszej dystrybucji linux'a? ...

Pozdrawiam!

--------------------
+Quote Post
sztosz

-----

Jeśli się nie mylę to wszystkie te wodotryski będzie można powylączać Ikomp będzie chodził całkiem szybko winksmiley.jpg Wystarczy porownać XP z Luną i wodotryskami a XP bez tego, różnice na słabszym kompie widać gołym okiem.

Może to kogoś zdziwi ale dla np. pIII 650 + 64 MB RAM'u XP jest dużo lepszym OS'em niż w98, wystarczy mieć trochę "podstawowej" wiedzy o konfiguracji tegoż windowsa. Podobnie będzie zapewne z Vistą.

To co mnie cieszy to nowy podsystem graficzny, wykorzystujacy "pełnię" możliwości kart graficznych. Nie wiem jak wy ale ja mam ladnie pomalowane ściany domu, na nich obrazki i zdjęcia, nawet kalendarz, na oknie mam kwiatki dwa. Meble to też nie jakieś zbite grubymi gwozdziami dechy tylko... porządne i ładne meble. Tak samo z kompem. Jeżeli mój windows może wygladać ladnie i nie potrzeba do tego programow typu "Windows Blinds" toja bardzo chętnie to poproszę. Ładny Windows zaspokoi część (niewielką, ale jednak) potrzeb estetycznych.

A nowy system plików? Nie od razu, ale jednak... Będzie bliższy SQL'owej bazie danych niż "zwykłemu" systemowi plików typu FAT. Po pierwsze o wiele krótszy czas wyszukiwania informacji na danej partycji/dysku, po drógie szybszy czas dostepu dzięki "defragmentacji" w tle.

Do tego "Monad", nie wiem czy od razu, czy jako osobny dodatek po jakimś czasie. "Monad" to nowa powłoka tekstowa. Czemu się ciesze? Bo wreszcie jak wklepię "ls" to nie dostaję komunikatu, że coś mi się pochrzeniło bo miałem "dir" wklepać... ale "ls" to nic w porównaniu z potęgą "Monada", ot taki Bash dla Windowsa. Może porównanie do Basha to lekka przesada, ale z drógiej strony windows nie potrzebuje całego Bash'a winksmiley.jpg

Oczywiście wszystko z powyższych można uzyskać już dziś na 2k/XP/2k3 ale potrzebne są do tego dodatkowe narzędzia/aplikacje. W Viście będziesz mial to od razu.

--------------------
+Quote Post
kszychu

-----

Cytat(sztosz @ 2006-03-29 13:57:39)
Do tego "Monad", nie wiem czy od razu, czy jako osobny dodatek po jakimś czasie. "Monad" to nowa powłoka tekstowa. Czemu się ciesze? Bo wreszcie jak wklepię "ls" to nie dostaję komunikatu, że coś mi się pochrzeniło bo miałem "dir" wklepać... ale "ls" to nic w porównaniu z potęgą "Monada", ot taki Bash dla Windowsa. Może porównanie do Basha to lekka przesada, ale z drógiej strony windows nie potrzebuje całego Bash'a winksmiley.jpg

Ciekawe, czy można będzie używać samej powłoki tekstowej bez "X-ów"? aaevil.gif

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
viraptor

-----

A tak w pierwotnym temacie: jeśli chce się komuś czytać "między liniami" (a czasem nawet nie trzeba), to polecam http://minimsft.blogspot.com/
Anonimowy blog gościa z MS. W komentarzach też przewija się troche ich pracowników. Generalnie można się dużo ciekawych rzeczy wcześnie dowiedzieć z tamtąd. Ale czasem trzeba to wyłuskać z posta o polityce firmy, albo o zmianach kadry...
+Quote Post
sztosz

-----

Cytat(kszychu @ 2006-03-29 15:29:49)
Cytat(sztosz @ 2006-03-29 13:57:39)

Ciekawe, czy można będzie używać samej powłoki tekstowej bez "X-ów"? aaevil.gif

Tak będzie mozna, ale tylko chyba w Longhorn Server.

Wiesz, M$ wymyslił "zupełnie nową" rewolecyjną metodę instalacji servera. Instalujesz tylko jądro z powłoką tekstową, potem jak chcesz "X'y" to je sobie doinstalujesz. Bedziesz chciał tylko http to zainstalujesz samo IIS7, server mailowy? No to tylko komponenty za maila odpowiedzialne smile.gif Wiesz takie budowanie z klocków, a co już zupełnie będzie wymiatać na rynków OS'ów to system sam bedzie dbał o zalezności i instalował/odinstalowywał potrzebne/niepotrzebne rzeczy biggrin.gif

--------------------
+Quote Post
macdavido

-----

Heh no to i ja to tych niestety wybaczcie kijowych wywodow sie wlacze, jak pozniej znajde czas na dalsze to dodam bo byc moze spowoduje burze.

Wybaczcie ale nie ma takiej mozliwosci aby Vista czy cokolwiek wymysli ta amatorska firma - choc z glowa do marketingu w postaci wiadomej osoby - podbila rynek juz i tak podbity wsrod blaszakow (wyboru nie macie). Przeciez i tak sie to sprzeda i bedzie dobrze ale nie ma co sie ludzic, ze nagle M$ stworzy cos znakomitego i swiat bedzie szczesliwy. Taki system juz powstal i funkcjonuje od kilku lat. A M$ jako klasyczny zlodziej i powielacz pomyslow obcych, absolutnie tutaj nie zablysnie!

Przy systemie operacyjnym pod Macintoshe, na ktorych pracuje i bawie sie od lat, gram w te same gry co pod blacha, mam te same narzedzia a wrecz lepsze (przyklad pierwszy z polki: Adobe CS zwalonego pod winda a normalna pod Tigerem na Makach - od poczatkow powstania zawodowe doswiadczenia), pracuje spokojnie bez zawieszen od miesiecy nie da sie pokonac kolejna kicha jaka funduje naiwnym - nie obrazcie sie - uzytkownikom M$... wiem wyboru na razie nie macie.

Tiger jest tak niesamowicie stabilnym i intuicyjnym systemem unixowym dla ludzi ze byc moze nie wielu z was zdaje sobie sprawe jak bardzo. Nie mowie tego z pozycji niby fanatyka makow i nie chce tu absolutnie wywolywac wojny co lepsze co gorsze. W pracy robie na blaszakach swietnie wypasionych i czasem jest dobrze ale ni ma sie to jak do pracy pod iksami, w super krytycznie stabilbym srodowisku. Pewnie nie uwierzycie ale od miesiecy maka juz nie restartowalem, choc gram, instaluje to i owo, wywalam co tam mi nie pasuje, programuje w roznych jezykach i czasem wrecz rozrabiam. Nie ma sytuacji z ktorej by nie dalo sie wybrnac bezpiecznie. W ciagu ponad roku od kad na tym siedze zdazyly sie 4 wpadki powazne ale to juz moja wina. Nie ludzcie sie ze zmieni sie cos od Visty. M$ tego nie potrafi a doswiadczenia zebrane w zespole Apple i lata poswiecone na testy i prace nad jadrem nie bardzo da sie juz dogonic. Nie w tej technologii jaka reprezentuje soba dzisiejsze i przyszle Windows.

Cos wiecej? Jak mi nie pasuje na troche przy mocy tych poteznych maszyn odpalam sobie winde, a czemu nie. Nigdy nie zarwie i nigdy nie ma chorego i wrecz juz karygodnego Braku Odpowiedzi. To jest wlasciwa nazwa windy "Brak Odpowiedzi!". Nie trujcie plis konfiguracjami, bajerami w trybie tekstowym i nie wiadomo czym jeszcze aby udowodnic ze M$ tez moze byc git i stabilne... mam to bez tego w Tigerze, a pracujac w firmie na tandecie przy ktorej i ja nie mam wyboru bo szef kocha windows krew mnie zalewa i bedzie zalewac od niestabilnosci, powolnosci i beznadzieji wsadzonej w wypchany i przeladowany system jakim wlasnie jest M$. Vista tego nie zmieni. Widac to po przykladach Office, gdzie M$ pakuje kupe szajsu a soft coraz gorzej chodzi, coraz wiecej wymaga a niedlugo nie wiadomo co jeszcze bedzie potrzebne by glupi edytor tekstu wymagal poterznego procka chlodzonego juz niedlugo helem.

Nie podam tu wynikow porownan z zycia szybkosci bo po co. To naprawde o generacje wyzsza technologia, koncepcja obslugi grafiki, procesora, pamieci i wogole urzadzen wejscia-wyjscia a szyna przysylajaca na wielu poziomach sygnal - tak, dokladnie jak na siliconach - dopelnia calosci. Tu system nie ma prawa zarwac powaznie pracy, nawet przy malym ramie jaki posiadam (chwilowo) i przy wielu aplikacjach przy ktorych musze dzialac jednoczesnie.

Jesli macie pytania to na lamach forum wlacze sie w dyskusje jak pracy bedzie mniej. Teraz mnie zjezylo wasze podejscie i potencjalne ah oh do M$ wiec dopisalem cos po nocy. Piszcie ewentualnie wiadomosci to postaram sie po nockach strescic co nieco i odpisac. Ale oczywiscie forum w miare mozliwosci rowniez.

Klania sie programista multisystemowy i uzytkownik obu od wielu lat.

--------------------
MacOS X 10.5 Leopard @ MacPro G5 Xeon 2xQuadCore 3GHz... "tutaj nie brak odpowiedzi"
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:04