![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w jaki sposob zakodowac haslo przesylane do bazy by mozna je bylo pozniej bez problemow odczytac?
INSERT INTO user VALUES ('', '$nick', PSAAWORD('$password')) lub INSERT INTO user VALUES ('', '$nick', MD5('$password')) nie daje sie pozniej rozkodowac a z kursu ktory posiadam wynika ze powinno sie je odkodowac bez problemu uzywajac SELECT * FROM user WHERE nick='$nick' AND password=PASSWORD('$password') lub SELECT * FROM user WHERE nick='$nick' AND password=MD5('$password') u mnie to nie dziala - tzn. koduje ale juz nie potrafi odkodowac (przy SELECT zwraca "empty set" podczas gdy w bazie istnieje odpowiedni wpis).. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2004 Skąd: w-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Md5 i tym podobne f-kcje, to funkcje jednostronne - nie odtworzysz z nich hasła.
Zapewne nie do końca dobrze to sformułowali w kursie, który posiadasz, ale chodzi o to, że w bazie trzymasz zakodowane hasło,a potem jak użytkownik je poda, to porównujesz md5(hasła_które_podał) z zakodowanym(w md5) hasłem w bazie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@tmk mądrze mówi
![]() a ja przenoszę na przedszkole. ps: co to jest PSAAWORD? mieszanie polszczyzny z angielszczyzną. powinno byc :PSASŁOWO lub WORDOFDOG ![]() ps2: i do hashowania uzywaj funckcji md5() w php a nie w bazie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thx za pomoc! pomoglo!
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 00:35 |