![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problem... URL na wejściu: Kod www.site.com/akcja/jakasWartosc Ta regułka działa: Kod RewriteEngine on RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-F RewriteRule ^([^/]+)/([^/]*)/?$ /index.php?action=$1&actionData=$2 [L] Czyli otrzymuję: Kod www.site.com/index.php?action=akcja&actionData=jakasWartosc Sprawa wygląda tak, że chcę zrobić to trochę inaczej... Na wejściu mam: Kod www.site.com/akcja/parametr1/wartoscParametru1/parametr2/wartoscParametru2/... //lub łatwiej chyba: www.site.com/akcja/parametr1;wartoscParametru1/parametr2;wartoscParametru2/... Problem: liczba par parametrN/wartośćParametruN jest zmienna. Nie wiem jaką regułkę zastosować (o ile to możliwe), żeby na wyjściu było: Kod www.site.com/index.php?action=akcja¶metr1=wartoscParametru1¶metr2=wartoscParametru2&... Wolałbym to zrobić przez mod_rewrite jeśli jest to możliwe niż w php... pozdr. i z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi! Pozwalam sobie odświeżyć temat. Odłożyłem sprawę na jakiś czas, ale znowu muszę się tym zająć. Jakby ktoś mógł mi pomóc, będę wdzięczny. -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Mialem podobny problem:
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=417007 kazano mi to w php juz zrobic -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mhm. A to szkoda. Chociaż ostatni post @sf niesie pewną nadzieję
![]() Ale gdyby ktoś wiedział, jak to ruszyć, to byłbym wdzięczny (@nospor zapewne też ![]() ----- W tej chwili zrobiłem tylko coś takiego (sugerując się sposobem @nospora): Kod RewriteEngine On RewriteRule ^([^/]+)/([^/]*)/*([^/]*)/*([^/]*)/*([^/]*)/*([^/]*)/*([^/]*)/*([^/]*)/*([^/]*)/*$ ?action=$1&$2=$3&$4=$5&$6=$7&$8=$9 [L] Co mogę: Kod http://localhost/action/p1/v1/p2/v2/p3/v3/p4/v4/ => http://localhost/$action=action&p1=v1&p2=v2&p3=v3&p4=v4 Czyli mogę podawać do 4 par "parametr=wartość" i do tego nazwa akcji. Trochę kiepskie rozwiązanie, bo jak podam więcej niż 4+1, to mam błąd 404 (nie da się zrobić parametrów > "$9", "$10"). Na szczęście u siebie nie będę miał nigdy więcej niż 4+1, więc jest w miarę dobrze, no ale to nie jest do końca dobre rozwiązanie... -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wpisuj wszystko do jednej zmiennej, a już w PHP zrób explode na tym.
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:54 |