![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam MySQL 5 i tabele z 1mln rekordów
ID varchar(150) PK kol1 varchar(255) kol2 varchar(255) kol3 varchar(255) kol4 varchar(255) kol5 varchar(255) keywords(text) fulltext kolumna keywords może zawierać od kilkunastu do kilkuset słów kluczowych. robie wyszukiwanie pełnotekstowe:
i tu dzięki użyciu limitu baza śmiga. Ale potrzebna jest mi także calkowita liczba rekordów z takiego zapytania:
i niestety ale to zapytanie w niektórych przypadkach trwa nawet kilka minut. Przed updatem bazy kiedy miałem niecałe 200 tyś to drugie zapytanie działało bez zarzutu. A teraz zapytanie bez limitu do tej bazy raz trwa około 5 sek, raz 10 a czasmi kilka minut i nie mam pojęcia od czego to zależy. Jak rozwiązać takie wyszukiwanie ? A może coś da się zrobić z samą bazą, w tej chwili mam plik konfiguracyjny my-large.ini a baza stoi razem z apache i php na PIV 3.GHz 1 GB RAM - po za tym żadne inne programy nie są uruchomione. Ten post edytował infor946 15.03.2006, 15:25:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to niestety nie pomaga, nie widze różnicy, nadal jest wolno
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
czy jest możliwa zmiana struktury tablicy ![]() moje rady: - zmień słowa kluczowe na oddzielone przecinkiem i rób FIND_IN_SET lub - duże wyszukiwarki nigdy nie podają dokładnej liczby wyników ... każde słowo kluczowe ma przypisaną ilość wystąpień ... żeby znaleść przybliżoną ilość po prostu sumują wystąpniea każdego słowa z zapytania ... jak duże są wyniki szukania ![]() ![]() ![]() pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 11:07 |