![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak ustawić w
tak aby pobierał dowolne pliki narazie mam coś takiego gdzie to
Przy wysyłaniu wywala mi błąd Stringa Kod Language string failed to load: file_accesslicense.txt Jak zrobił bo niewiem defakto jak tego stringa zbudować, dla dowolnych rozszeżeń dla pliku. Ten post edytował Wykrywacz 15.03.2006, 12:24:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
sprawdź, czy podajesz poprawną ścieżkę do pliku w AddAttachment($uploadfile);
ps. zmiennych nie trzeba podawać w cudzysłowach. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to, że uploadowane pliki są zapisywane na serwerze w tymczasowej lokalizacji, zazwyczaj /tmp z losowo wygenerowaną nazwą. Nazwa ta, a ściślej pełna ścieżka do pliku trzymana jest właśnie w tmp_name. W name masz oryginalną nazwę pliku. Wyświetl sobie print_r($_FILES) a dowiesz się więcej o strukturze tablicy $_FILES. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już pokazuje pełne powiązanie
najpierw formularz: Idzie to do php
poczym wsadzam to
Poczym ląduje to w phpmail $mail->AddAttachment($uploadfile); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale odrobina konsekwencji: jeśli używasz $_FILES to nie mieszaj do tego starej nazwy tej tablicy czyli $HTTP_POST_FILES.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Pozostałość po poprzedniej wersji z mail().
Dobra podmieniłem
teraz wywala mi Kod Language string failed to load: file_accessphpbevajC
|
|
|
![]()
|
|
Ty wysyłasz tam kilka plików jednocześnie? Bo trójwymiarowa tablica $_FILES to właśnie sugeruje. Co oznacza $_FILES['plik']['name'][$key], co to za tajemniczy $key?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja się wtrącę.
a nie lepiej zastosować tutaj funkcję copy() ? -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
A już się przyznaje. [$key]
Kopiowałem już nie pamiętam czy z jakiegoś przykładu od nospora czy od kogoś innego. Niemam pojęcia do czego to jest naprawde jestem początkujący ![]() Teraz niemam szans sprawdzić funkcji copy(), bo mi kompa zabrali. Czy trójwymiarowa Tablica tworzona jest przez to że są trzy
Czy to nie o to chodzi. I czy dobrze że daje tu tablice 3 wymiarową jeżeli jest inaczej niż myśle wyżej. Dobra już wiem, do czego to jest
jeżeli msię nie myle to jest właśnie to co trzeba wsadzić do
Tyle że jak wsadziłem tam wczesnie samo czyli
To wywalało błąd Kod CODE Language string failed to load: file_accessl Jak napisałem zbyt chaotycznie to powiedzcie jakoś to poprawie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat a nie lepiej zastosować tutaj funkcję copy() ? nie. ta funkcja sluzy do innego celu. do uplodu slluzy move_uploaded_file(). polecam manualahttp://pl.php.net/manual/pl/function.move-uploaded-file.php ta funkcja sprawdza wiele rzeczy po drodze Cytat A już się przyznaje. [$key] Mnie prosze wto nie mieszac
Kopiowałem już nie pamiętam czy z jakiegoś przykładu od nospora -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Usuń [$key], zostaw samo $_FILES['plik']['name'], analogicznie z tmp_name
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem
No i dalej wywala, usunołem [$key] Jeżeli w zmienie $name na $tmp_name czyli
to wywala mi znaczkami czyli Kod Language string failed to load: file_accessphplhefJF Teoretycznie tak powinno być jeżeli sugerowac się tym co mówicie i co pisze w Manualu. Ale przy poprzedniej wersji przynajmiej wywala błąd i pisze o jaki plik chodzi czyli Kod Language string failed to load: file_accesslicense.txt zastanawiam się czy finalnie poprostu przy samej instrukcji $mail->AddAttachment jest dobrze bo wygląda tak: i tu mam wątpliwość czy poprostu czegoś nie brakuje bo we wszystkich manulach pokazują coś takiego Kod $mail->AddAttachment("/var/tmp/file.tar.gz"); // add attachments $mail->AddAttachment("/tmp/image.jpg", "new.jpg"); // optional name Mniej lub więcej. Ale tu mam różne pliki o różnych nazwach czyli nie na sztywno a wszędzie pokazują na sztywno.... |
|
|
![]()
|
|
A usuń basename() z linii
$uploadfile = basename($_FILES['plik']['tmp_name']); Tam powinna być pełna ścieżka a nie sama nazwa pliku. -----edit---------- Z tego co widzę, to składnia powinna być taka:
Spróbuj. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jedno zrobiłem sobie pętle
Poto że jeżeli w formularzu, nie zostanie załączony plik żeby nie wyświetlał komunikatu Kod Language string failed to load: file_access Czyli innymi żeby olewał to w tym momenci. Niestety wyświetla |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
przed zalaczeniem pliku do maila, sprawdź, czy plik zostal zaloczony w formularzu i jesli tak, to dopiero potem zalączaj do maila. a jak sprawdzic czy plik zalączono do formularza?przyjrzyj sie tablicy $_FILES gdy nic nie zalaczysz i gdy zalaczysz i sam sie domysl
![]()
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Hmm, nie wiem jak się do tego dorwać... Są jakieś różnica... rozwiąże to jak się podszkole jeszcze trochę. Narazie wywaliłem komunikat o błędach
![]() Mam chyba ostatnie pytanie(w tym temacie): Formularz z którego wszystko idzie mam w
(jak daje na iso to krzaczy). No i wszystko jest fajnie, ale po posłaniu tego przez skrypt na skrzynkę przychodzą mi zakrzaczone wiadomości , znaczy się nie koduje ł, ą,ś . ale ó koduje. Chyba na iso 1, jakoś robi. Myślałem że jak formularz puści już informację zakodowane w windows-1250, ale widze że tego nie robi. Co oznacza że trzeba w skrypcie powtórzyć kodowanie. Od nospora dostałem
przekształciłem to grzecznie na to co mam w formularzu czyli
niestety po w waleniu tego w kod:
Niechce mi maili puszczać, ba nawet nie pokazuje errora (do tego mam włączony ![]() Czy ja to źle wsadzam, czy trzeba to połączyć z jakim class bądz jak ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Od nospora dostałem Jak tak to czytam jeszcze raz, to widzę że nie zrozumiales tego co ci podalem. ja ci sygnalizowalem, ze jest taka wlasciowosc w klasie PHPMailer, a nie ze ty taki kod masz wstawic... Tyle wyjaśnien odnośnie kalania mego imienia Kod php: <?php var $CharSet = "iso-8859-2"; ?> ![]() Jak ktos ma sily to niech koledze napisze, bo mnie juz wystarczająco wymęczyl ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
OK zrozumiałem o co chodziło dla zainteresowanych
w Kod class.phpmailer.php trzeba było zmienić
na interesujące nas kodowanie w moim wypadku na
nospor dzięki (przepraszam ze niechcące zniesławienie) ![]() Dla zainteresowanych, podaje poniżej jak wyglą skrypt, który wysyła treść formularza mailem + załącznik przy użyciu klasy phpmail. Może dzięki temu nie będą zadawane te same pytania.
Ten post edytował Wykrywacz 16.03.2006, 09:50:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 05:47 |