![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Przykładowo mam dwa pliki index.php i strona.php. I chce by do strony strona.php można wejść tylko przez strone index.php tak by w pasku przeglądarki gdy chcemy wejsc bezpośrednio na strona.php wywalał alert że brak dostępu...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprosciej sprawdzac referer ale i tak da sie go obejsc, ale na poczatek mozesz tak zrobic.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm.. ja czasem stosuje prosty zabieg, zależnie od tego czy plik strona.php jest oddzielną stroną czy np. includowaną
1. Jeśli oddzielna strona: wtedy w pliku index.php ustaw jakąś zmienną w sesji i sprawdź czy taka zmienna sesyjna istnieje, zależnie co jest na stronie strona.php na końcu możesz kasować zmienną z index.php, ma to taką wadę, że przy przeładowaniu strony już nie będzie zmiennej sesyjnej 2. jeśli strona jest includowana to zastosuj np. zwykła zmienną i potem na stronie strona .php sprawdź czy istnieje zmienna ustawiona. Do tego możesz dopisać referera (chociaż jak pisał mój przedmóca nie całkiem tak fajnie jest z tym refererem) -------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dzięki potestuje
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 1 Dołączył: 14.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może .htaccess ?
jakoś w ten sposób: <FilesMatch "(index.php)$"> Order allow,deny allow from all </FilesMatch> ( mogę się mylić ) -------------------- The battle that you fight cannot be won.
eSee webdesign - projektowanie stron www |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:33 |