![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam dwie tabele, jedna główna i druga pomocnicza.
pierwsza główna tabela ma m.in. komórki: ..., muzyka_ID, ... druga tabela ma m.in. komórki: ..., ID, muzyka_gatunki, ... komórki: muzyka_ID oraz ID są powiązane gdy biorę w php wyświetlanie zawartości komórki muzyka_ID, to wyświetla mi tylko przyporządkowany numer dla tej komórki Jaki warunke postawić by np. zamiast numeru ID=5 wyświetlał się tekst "techno" o tym numerze ID z drugiej tabeli ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niesprawdzane, pisane na żywca ... -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w SQLu zapytanie działa w ten sposób, że wyświetla wszystko co ma jakąkolwiek wartość w polu muzyka_id wyświetlając tekst z komórki muzyka_gatunki
ale nie o sqla mi chodziło, jak napisać taką skladnię w php, bo o takową pytałem, na przykład przy pomocy ECHO...? w tej chwili mam tak która to składnia wyświetla mi cyferki przyporządkowania z komórki muzyka_id jaki dalej walnąć warunek w php, by leciał tekst z drugiej tabeli zamiast numerów ID z głównej? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej
wytlumacz o co ci chodzi , o tabele czy tablice jesli o tablice to wstaw tablice glowna z id_muzyka(ten numerek) to tablicy z id i gatunkami muzyki (bo to chyba tablica 2 lub wiecej wymiarowa )wstawisz numerek i wyswietli ci wartosc z pod tego numerka , jesli nie o to chodzi to nie wiem ;] pzdr |
|
|
![]()
|
|
a po co niby mam wstawiać dane z drugiej tabeli do pierwszej?
ID pierwszej i ID drugiej jest powiązane ze sobą i równe sobie Chodzi mi o to by wyświetlił się tekst komórki z drugiej tabeli. Nie mogę zadać wyrduku bezpośrednio z drugiej tabeli bo wyświetli mi się wszystko jedno pod drugim. Więc gdy daję wyświetl muzyka_id z głównej tabeli to wyświetla mi się numer ID tej komórki, a nie tekst. Chcę po prostu warunek w php
coś takiego Ale nie chciałem tego w formie zapytania SQLa, tylko w formie podobnej jak powyżej, czyli w formie zapisu php. Nie chcę nic modyfikować, chcę tylko normalny zapis wydruku tekstu z warunkiem w php ![]() Czy to takie niezrozumiałe? Bardziej już nie wiem jak to wytłumaczyć. Ten post edytował Lemik 12.03.2006, 16:28:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisz,ze chcesz to na tablicach (array) a nie "w formie php"..
edit: teraz juz nie wiem... to co podales powyzej, wyglada na SQL, przetlumaczony na polski, ale nadal SQL Ten post edytował LBO 12.03.2006, 17:04:41 |
|
|
![]()
|
|
no to ja już nic nie wiem. To jak mam zapisać takie coś na stronie w php?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 02:20 |